Zaključne primjedbe o Inicijalnom izvješću RH
17.04.2015.

Zaključne primjedbe o Inicijalnom izvješću RH

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora održao je Okrugli stol o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj na kojem su Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, predstavnici Vlade RH, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i UNICEF iznijeli Zaključne primjedbe UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. 

U uvodnom dijelu Okrugloga stola nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuvši važnost današnje teme te dodao kako je za svako društvo, pa tako i hrvatsko, bitno izjednačavanje i uključivanje osoba s invaliditetom u sve vidove društvenoga života te podizanje svijesti o ovoj problematici. Ujedno je upozorio na moralnu i etičku obvezu te dužnost uklanjanja svih vrsta prepreka osobama s invaliditetom te omogućavanje ravnopravna sudjelovanja u društvu.  
 Sudionike su pozdravili i predsjednik Željko Jovanović, Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku; Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Maja Sporiš, zamjenica  ministrice socijalne politike i mladih.  

Zaključne primjedbe UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom predstavili su Iva Prpić, pomoćnica ministrice i predsjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s  Invaliditetom, Marica Mirić, koordinatorica projekata Zajednice saveza osoba s  invaliditetom Hrvatske, Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ovog ureda u RH i Branka Meić Salie, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Posebno su istaknuta područja koja se odnose na žene s invaliditetom, pristupačnost, slobodu izražavanja i mišljenja, djecu s invaliditetom, osposobljavanje i rehabilitaciju, obrazovanje, rad i zapošljavanje te socijalnu zaštitu osoba s invaliditetom.

Sudionicima Okruglog stola podijeljeni su promotivni materijali Priručnik za saborske zastupnike „Invaliditet“ te CD koji sadrži Konvenciju UN o pravima osoba s invaliditetom, pojašnjenje Članka 9. i 12. Konvencije, Inicijalno izvješće RH o primjeni Konvencije, Odgovore Vlade RH na Listu dodatnih pitanja Odbora, Paralelno izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o provedbi Konvencije i odgovore na Listu pitanja Odbora, Alternativno izvješće SOIH-a i partnerskih organizacija o provedbi Konvencije i odgovore na Listu dodatnih pitanja Odbora, Paralelno izvješće međunarodne organizacije Human Rights Watch o provedbi Konvencije, Izvješće UNICEF-a o provedbi Konvencije, Alternativno izvješće EDF-a o provedbi Konvencije, Izvješće EU o provedbi Konvencije i odgovore na Listu pitanja Odbora, Alternativno izvješće ENIL-a o provedbi Članka 19. Konvencije te  Zaključna zapažanja Odbora na Inicijalno izvješće RH o primjeni Konvencije.

Željko Jovanović kao predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, s obzirom da je  Hrvatski sabor ratificirao UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i time iskazao opredijeljenost za puno ostvarivanje svih temeljnih ljudskih prava i postizanje jednakosti osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, predložio je da se Okrugli stol o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj održi jednom godišnje kako bi se pratila dinamika provođenja preporuka Odbora u stvarnosti.

Zaključne primjedbe o Inicijalnom izvješću Hrvatske