Kako EU podržava osobe s invaliditetom
03.09.2015.

Kako EU podržava osobe s invaliditetom

Odbor UN o pravima osoba s invaliditetom, prošlog je tjedna, 28. i 29. kolovoza održao konstruktivni dijalog s delegacijom Europske unije o njezinom radu na provođenju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom (KPOSI), prvim međunarodnim ugovorom o ljudskim pravima ratificiranim od strane Europske unije. U procjeni Europske unije sudjelovali su predstavnici EDF-a i njegovih članica. EDF i članice sastale su se 27. kolovoza prije početka konstruktivnog dijaloga Europske unije. Predstavile su prioritete u provedbi KPOSI u Europi i odgovorile na mnoga pitanja članova  UN Odbora.

Delegaciju Europske unije tijekom konstruktivnog dijaloga činili su Michel Servoz, direktor Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje i njegovi kolege iz središnjeg mjesta Europske komisije za pitanja provedbe KPOSI, Odjela za osobe s invaliditetom Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje. Dvadeset predstavnika iz 28 država članica EU također je bilo prisutno kao promatrači.

Članovi UN Odbora postavljali su pitanja EU o sastavu delegacije i odsutnosti predstavnika drugih institucija EU, posebno predstavnika Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača, Europskog parlamenta i Vijeća EU. Tijekom razgovora, Odbor je postavio važna pitanja o prioritetnim pitanjima EDF-a i članica kao što su revizija i transformacija Europske strategije za osobe s invaliditetom u sveobuhvatnu strategiju za provedbu KPOSI u svim institucijama EU i državama članica, potreba za središnjim mjestom za praćenje provedbe KPOSI i okvirom za praćenje EU te nedostatak međuinstitucionalnog koordinacijskog mehanizma za provedbu KPOSI. Odbor je također imao mnoštvo pitanja i primjedbi na uporabu EU fondova, nedostatak sveobuhvatnog zakonodavstva o jednakom postupanju i Europskom zakonu o pristupačnosti. Članice EDF-a skrenule su pozornost na položaj osoba s intelektualnim i psihosocijalnim invaliditetom, gluhih i nagluhih osoba te na zdravstvene stručnjake, stručnjake za međunarodnu suradnju i neovisno življenje, između ostalih. EU okvir za praćenje imao je prije razgovora priliku za privatno informiranje s UN Odborom te je predstavio svoje viđenje procjene EU tijekom konstruktivnog dijaloga.

EDF delegacija koja je prisustvovala događaju u Ženevi sastojala se od sljedećih EDF-ovih članica: Autism Europe, Inclusion Europe, European Network of (Ex-)Users and Survivors of Psychiatry, Mental Health Europe, European Network on Independent Living, CBM/IDDC, European Federation of Hard of Hearing People, International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus and the European Union of the Deaf.

U četvrtak 3. rujna UN Odbor će usvojiti preporuke za Europsku uniju i donijeti plan djelovanja za sljedećih nekoliko godina koji se tiče prava 80 milijuna osoba s invaliditetom u Europi.

Preuzeto s www.edf-feph.org