ENIL sastanak mladih 2016.
16.10.2015.

ENIL sastanak mladih 2016.

Europska mreža za neovisno življenje (ENIL), u suradnji s Vijećem Europe, organizira sastanak „Podrška mladima s invaliditetom u istraživanju seksualnosti i odnosa kao sastavnoga dijela društvene uključenosti i neovisnog življenja“. Koliku važnost seksualnost ima u vašem životu? Mislite li da je invaliditet prepreka seksualnim aktivnostima mladih s invaliditetom? Mislite li da bi osobama s invaliditetom bilo lakše promicati svoja seksualna prava u društvu u kojemu se primjenjuje filozofija neovisnog življenja? Na koji način se po vašem mišljenju najbolje postiže osnaživanje i promiču vaši stavovi? ENIL zagovara i lobira za neovisno življenje promičući vrijednosti, načela i praktično djelovanje kako bi osobe s invaliditetom u stvarnosti uživale svoja puna građanska prava. Poznato je da više od 50% osoba s invaliditetom nema redovite spolne odnose. Jedan od ENIL-ovih prioriteta jest podržati angažman mladih s invaliditetom unutar pokreta neovisnog življenja. Zbog toga je ENIL pokrenuo projekt čiji je cilj povećati zanimanje mladih diljem Europe za pitanja seksualnosti.

Jednotjedni sastanak održavat će se u Centru za mlade Vijeća Europe u Strasbourgu od 17. do 24. travnja 2016. godine s ciljem osiguravanja okruženja u kojemu bi mlade osobe s invaliditetom mogle istraživati kako su seksualnost i odnosi povezani sa društvenim uključivanjem te s ciljem pružanja podrške u zagovaranju seksualnih prava u njihovim zemljama i na europskoj razini. Sudionici će naučiti kako se invaliditet i seksualnost preklapaju, i usvojit će vještine za promicanje prava drugih mladih osoba s invaliditetom u njihovoj zemlji. Sastanak će voditi skupina mladih s invaliditetom iz Ujedinjenog kraljevstva, Slovenije, Grčke, Srbije i Bugarske s iskustvom rada s mladima u svojoj zemlji i u inozemstvu.

ENIL nastoji stvoriti buduće mlade predvodnike pokreta neovisnog življenja koji će pružati podršku drugim mladim osobama s invaliditetom s ciljem boljeg razumijevanja svojih prava koja se tiču seksualnosti, odnosa i povezanosti filozofije neovisnog življenja i pitanja povezanih sa seksualnosti, kao što su prava žena i pitanja koja se tiču LGBT zajednice.

Sudionici moraju imati između 18 i 35 godina i imati status osobe s invaliditetom. Sastanak će se izvoditi na engleskom jeziku. Sudionici stoga moraju imati solidno znanje engleskoga jezika. Također moraju dolaziti iz jedne od 47 zemalja članica Vijeća Europe (ne Europske unije). Popis zemalja možete pronaći klikom na kartu na stranici Vijeća Europe www.coe.int.

S ciljem postizanja što veće raznolikosti sudionika, ENIL potiče mlade osobe s invaliditetom da se prijave bez obzira na vrstu invaliditeta, seksualnu orijentaciju, vjersku opredijeljenost, razinu obrazovanja ili bilo koju drugu osobnu karakteristiku, a ENIL će se pobrinuti za osiguravanje pristupačnosti svim odabranim sudionicima, kao i za troškove putovanja osobnog asistenta, ukoliko vam je potreban. Imajte na umu da prijavljeni kandidat u slučaju odobrene prijave treba Centru za mlade Vijeća Europe uplatiti 50 eura upisnine. Osobni asistenti ne moraju plaćati upisninu.

Za više informacija o projektu kontaktirajte enilstudysession2016@gmail.com ili posjetite stranicu ENIL-a:  www.enil.eu

Rok za prijave je 12. studenog 2015. godine.