Dan neovisnog življenja
11.05.2016.

Dan neovisnog življenja

Više od 30 organizacija osoba s invaliditetom diljem Europe i mnoge osobe pojedinačno pridružile su se Europskoj mreži neovisnog življenja (ENIL) u obilježavanju trećeg Europskog dana neovisnog življenja.

Europski dan neovisnog življenja godišnji je događaj o podizanju svijesti o pravu na neovisno življenje i njegove važnosti za osobe s invaliditetom. Pokrenut od strane ENIL-a 2014. godine, svake godine privlači sve više osoba koje ga podržavaju. John Evans, jedan od pionira neovisnog življenja u Ujedinjenom Kraljevstvu, najbolje je istaknuo važnost Europskog dana neovisnog življenja navodeći:  „Neovisno življenje pokrenulo je život osoba s invaliditetom na bolje. Moramo biti snažni u godinama surovosti kako bi našu viziju održali živom.“

Kako bi proslavili ovu viziju o neovisnom življenju za sve i kako bi skrenuli pozornost na prijetnje neovisnom življenju, aktivisti iz cijele Europe organiziraju konferencije i sastanke (Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbija, Turska), organiziraju prosvjede i javne akcije (Njemačka, Bugarska, Irska, Litva, Crna Gora), izdaju komične stripove i izvješća (Grčka, Italija, Francuska, Bjelorusija), surađuju s medijima i organiziraju online kampanje (Mađarska, Armenija, Albanija, Norveška, Cipar, Švedska).

Kako bi obilježili dan neovisnog življenja, ENIL je uputio pitanje svojim članicama i prijateljima, da kažu što neovisno življenje znači za njih. „Živjeti kao i svi drugi“, „Sklopiti brak“, „Upravljati vlastitim životom kao i svi drugi“, „Putovati diljem svijeta“, „Biti otac svojoj djeci“ neki su od odgovora objavljenih na facebook stranici ENIL-ove kampanje.