Projekt „Kreni na zeleno…“ – krenuo…
10.01.2023.

Projekt „Kreni na zeleno…“ – krenuo…

SOIH je upravo potpisao ugovor s Agencijom za mobilnost i programe EU u okviru Poziva na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2023. godinu u području Ključne aktivnost 2 (KA2) – Suradnja organizacija i institucija: Partnerstva za suradnju – Mala partnerstva. Novi projekt "Kreni na zeleno...", kodni broj 2022-3-HR01-KA210-YOU-000101382, ima za cilj podići razinu svijesti o važnosti brige o okolišu i potaknuti zeleno djelovanje u udrugama osoba s invaliditetom kroz aktivizam mladih s invaliditetom i Youth Workera (YW). YW su osobe koje u SOIH-u i partnerskim organizacijama u svom svakodnevnom radu komuniciraju s mladima, organiziraju aktivnosti, potiču ih na sudjelovanje u zajednici, zagovaraju njihova prava, u neposrednom su kontaktu s mladima s invaliditetom.

SOIH je nositelj Projekta, dok su partneri Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), Pravobranitelj za osobe s invaliditetom (POSI) i Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN).

Projekt će se provoditi 12 mjeseci, od 01. 01. 2023. do 31. 12. 2023. godine. Iznos bespovratnih sredstava iznosi 60.000,00 eura, koje dodjeljuje nacionalna Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a Projekt sufinancira Europska unija. Projekt će se provoditi u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

Prvi online partnerski sastanak održan je 10. siječnja 2023. Na početku sastanka okupljene je pozdravila predsjednica SOIH-a Marica Mirić, koja je istaknula važnost suradnje organizacija civilnoga društva na temama održivog razvoja. Potom su pozdravne riječi uputili predstavnici svih partnerskih organizacija koje će u Projektu sudjelovati. U drugom dijelu sastanka Kristina Peruničić, socijalna radnica SOIH-a, predstavila je ključne aktivnosti, ciljanu skupinu, ciljeve i očekivane rezultate Projekta, kao i uloge partnera. Projektni tim izrazio je zadovoljstvo predloženim i ukazao na značaj provedbe ovog projekta za osobe s invaliditetom kao pokretače inovativnosti u području zelene tranzicije. Na kraju sastanka okupljeni su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem u Projektu i uvjerenje kako će rad na njemu otvoriti mogućnosti za vrijedne zajedničke inicijative u budućnosti.