Večeras i Pulska arena svijetli ljubičasto
19.08.2021.

Večeras i Pulska arena svijetli ljubičasto

U sklopu predstavljanja hrvatske paraolimpijske reprezentacije koja će nastupiti na 16. paraolimpijskim igrama koje će se od 24. kolovoza do 5. rujna održati u Tokiju svečano je osvjetljen Amfiteatar u Puli koji je ovom prigodom bio jedan od preko 115 znamenitih lokacija diljem svijeta, koje su bile osvijetljene međunarodnom bojom invaliditeta, ljubičastom.

Globalno osvjetljenje označilo je proslavu ovogodišnjeg lansiranja kampanje WeThe15, koja teži postati najvećim pokretom za ljudska prava u povijesti, budući da predstavlja 1,2 milijarde osoba s invaliditetom na svijetu - što je 15% ukupnog stanovništva. 

Pokrenuta uoči Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020., kampanja WeThe15 ima za cilj prekinuti diskriminaciju prema osobama s invaliditetom i djelovati kao globalni pokret koji javno zagovara vidljivost, uključivanje i pristupačnost osoba s invaliditetom. 

  • ŠTO JE WeThe15?

WeThe15 je globalni pokret koji je osnovala koalicija organizacija iz sporta, ljudskih prava, politike, komunikacija, poslovanja, umjetnosti i zabave, ujedinjujući se kako bi promijenili stavove i stvorili više mogućnosti za osobe s invaliditetom, te kako bi poboljšali mobilnost i pristupačnost.

  • ŠTO SE KAMPANJOM ŽELI POSTIĆI?

Zaustaviti diskriminaciju i promijeniti živote 1,2 milijarde osoba s invaliditetom u svijetu kako bi mogle biti vidljivi i aktivni članovi inkluzivnog društva.

  • KOJI SU CILJEVI KAMPANJE?
  1. Staviti osobe s invaliditetom u središte programa različitosti i inkluzije
  2. Provoditi niz aktivnosti usmjerenih na vlade, poduzeća i javnost u sljedećem desetljeću kako bismo potaknuli socijalnu uključenost osoba s invaliditetom
  3. Srušiti društvene i sustavne barijere koje sprječavaju osobe s invaliditetom da iskoriste svoj potencijal i budu aktivni članovi društva
  4. Osigurati veću svjesnost, vidljivost i zastupljenost osoba s invaliditetom
  5. Osigurati obrazovanje o socijalnom modelu invaliditeta kako bi se otklonile globalne društvene i kulturne zablude i objasnilo da invaliditet više stvaraju društvene i sustavne prepreke nego oštećenje pojedinca
  6. Promovirati ulogu asistivne tehnologije kao sredstva za poticanje socijalne uključenosti

Tijekom svečanog otvaranja Paraolimpijskih igara u Tokiju prikazat će se film Kampanje koji možete pogledati na poveznici, a doprijet će do procijenjene globalne publike od 250 milijuna ljudi.

Više o Kampanji pročitajte na poveznici.