Premijera filma
22.10.2015.

Premijera filma "Hrabra djevojka"

U okviru dugogodišnje uspješne suradnje sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava u ime SOIH – Mreže žena s invaliditetom Marica Mirić sudjelovala je na premijeri filma „Hrabra djevojka“ (orig. Difret) koji se prikazuje uoči 1. međunarodne konferencije o seksualnom nasilju u Hrvatskoj, koju organizira Ženska soba u partnerstvu s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) te u su-organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja prema ženama i djevojkama.

Debitantsko dugometražno ostvarenje etiopijskog redatelja Zeresenayja Meharija snimljeno je prema istinitom događaju, a govori o četrnaestogodišnjoj djevojčici Hirut koja je u samoobrani ubila jednog od svojih otmičara. Odvjetnica Meaza nastoji ju spasiti od izgledne smrtne kazne, no situaciju otežava činjenica da se radi o jednom od uobičajenih lokalnih običaja otimanja i prisvajanja nevjeste. Međutim, prema redateljevim riječima, ovaj film nema negativaca, a ako u njemu i postoji neprijatelj, to nije osoba, već tradicija. ‘Hrabra djevojka’, naime, otkriva kompleksnost etiopijske svakodnevice u kojoj se duboko ukorijenjeni agresivni patrijarhat sukobljava s nastojanjima novih generacija koje Etiopiju žele transformirati u državu jednakih prava.

Događaj prema kojem je film snimljen zbio se 1996. godine, no riječ je o široko rasprostranjenom običaju otmice djevojčica i sklapanja maloljetničkih brakova. Nastanku ovog “malog filma s velikom misijom” (Los Angeles Times) kumovala je i sama Angelina Jolie kao producentica, ističući da film “pokazuje kako hrabrost odvažnih pojedinaca može probuditi svijest čitavog društva”

„Hrabra djevojka prikazuje i daleko više i rječito govori o posljedicama silovanja ma gdje i ma kome se dogodilo. Govori o uspjesima odvjetnice koja je u jednom trenutku sama protiv običaja i sustava ali poruka je – vrijedilo je obje su završile kao uspješne etiopske žene.