Vijeće i Parlament utiru put Europskoj iskaznici za osobe s invaliditetom i Europskoj parkirališnoj karti za osobe s invaliditetom
09.02.2024.

Vijeće i Parlament utiru put Europskoj iskaznici za osobe s invaliditetom i Europskoj parkirališnoj karti za osobe s invaliditetom

Predsjedništvo Vijeća je s pregovaračima Europskog parlamenta postiglo dogovor o direktivi o uspostavi Europske iskaznice za osobe s invaliditetom i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom. Nacionalna tijela bit će odgovorna za izdavanje fizičkih i digitalnih europskih invalidskih iskaznica u pristupačnom formatu. Iskaznice će se u cijeloj EU priznavati kao dokaz invaliditeta ili prava na posebne usluge na temelju invaliditeta. Ovaj sporazum predstavlja veliki napredak za slobodu pokreta osoba s invaliditetom.

Karine Lalieux, ministrica mirovina i socijalne integracije, zadužena za osobe s invaliditetom, borbu protiv siromaštva i za Beliris (organizaciju odgovornu za niz građevinskih projekata u Belgiji, poboljšanje infrastrukture i učvršćivanje uloge Bruxellesa kao europske prijestolnice) ističe kako ovaj „sporazum, postignut u rekordnom roku tijekom belgijskog predsjedanja, označava transformativni korak prema pristupačnijem i pravednijem društvu. Ponovno potvrđuje predanost EU u poticanju inkluzivnosti za sve građane unutar naše raznolike Unije“.

Privremeno dogovoreni tekst zadržava i jača cilj direktive, a to je osigurati jednak pristup posebnim uvjetima ili povlaštenom tretmanu koji se pruža osobama s invaliditetom tijekom kratkih boravaka diljem EU, kao što su smanjene ili nulte ulazne naknade, prioritetni pristup, pomoć i rezervirana parkirna mjesta.

Države članice EU će imati 42 mjeseca za početak pružanja kartica, uključujući 30 mjeseci za transponirati zakonodavstvo (to jest stvoriti nacionalne zakone koji će ga poštovati). To znači da će kartica u potpunosti postati stvarnost tek za 4 godine.

Daljnji elementi dogovoreni tijekom međuinstitucionalnih pregovora uključuju sljedeće:

 • države članice produžit će korištenje Europske iskaznice za osobe s invaliditetom za razdoblja duža od kratkog boravka u kontekstu programa mobilnosti EU, a mogu to učiniti i u drugim slučajevima

 

 • Europska iskaznica za osobe s invaliditetom bit će izdana i obnovljena besplatno , osim u slučaju gubitka ili oštećenja; države članice mogu odlučiti naplatiti naknadu koja se odnosi na administrativne troškove za izdavanje ili obnovu Europske parkirališne karte; Europskoj iskaznici za osobe s invaliditetom može se dodati slovo A za osobe s invaliditetom s povećanom potrebom za potporom ili koje imaju pravo na potporu osobnog asistenta. Oobje će kartice sadržavati QR kod za sprječavanje prijevara

 

 • Internetska stranica EU , dostupna na svim jezicima i u pristupačnim formatima, pružit će relevantne informacije o dvjema karticama; države članice također će morati pružiti informacije o karticama javnosti u dostupnim formatima

 

 • Digitalni format europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom ostat će neobavezan za države članice

Europski forum osoba s invaliditetom (EDF) slavi privremeni sporazum o Europskoj iskaznici za osobe s invaliditetom koju su postigle institucije EU. Ovaj privremeni dogovor, postignut u rekordnom roku, znači i da će se konačni tekst kartice moći izglasati i prije kraja zakonodavnog mandata, što za zemlje EU uklanja veliku prepreku u pretvaranju kartice u stvarnost.

Iako Europska iskaznica za osobe s invaliditetom neće ispuniti sve zahtjeve pokreta osoba s invaliditetom, pozdravljaju se brojne pozitivne točke, posebno:

 • Uključivanje usluga prijevoza, čak i ako se primjenjuju neke iznimke.
 • Uključivanje odredbi za pristup podršci prilikom sudjelovanja u EU programima mobilnosti.
 • Europska iskaznica za osobe s invaliditetom izdaje se i obnavlja besplatno.
 • Web stranica na razini EU i nacionalna web stranica s informacijama o kartici.
 • Zaštitne mjere za zaštitu privatnosti vlasnika kartice.
 • Države članice mogu odlučiti produžiti korištenje kartice na dulje vrijeme.

 

Osim toga, pregovarači su postigli obvezu Europske komisije da dodatno istraži preostale nedostatke u vezi s besplatnim kretanjem osoba s invaliditetom, kao što je prenosivost potpore u vezi s invaliditetom prilikom preseljenja u drugu državu EU.

Međutim, EDF iskazuje razočaranje što neki od zahtjeva nisu uključeni:

 • Privremeni pristup potpori za osobe s invaliditetom i doplatku kada osobe s invaliditetom odlaze raditi i studirati u inozemstvo.
 • Osobe s invaliditetom možda neće imati pristup potpori tijekom dugotrajnog procesa “ponovne procjene”.
 • Financiranje EU za potporu stvarne provedbe kartica od strane država članica

Također, razočaranje je prisutno i što se tiče dugih rokova za sam prijenos i provedbu kartica, ali i za iznimku koja će dopustiti da se isključe neke usluge u slučaju posebnog pristupa te mogućnost popusta koji će ovisiti o dodatnim procjenama.

EDF nastavit će se boriti za slobodu kretanja osoba s invaliditetom.

Što se tiče Europske parkirališne karte, EDF navodi kako im je drago da postoji:

 • Jasan vremenski okvir u kojem javna tijela moraju isporučiti  karte kako bi se izbjegla duga čekanja.
 • Mogućnost uključivanja digitalnih značajki za sprječavanje prijevara, kao što je QR kod
 • Uključivanje brajevog pisma na fizičku karticu.

Nadalje, napominje se da ovaj sporazum otvara i put brzom sklapanju prijedloga proširenja kartica na državljane trećih zemalja koji borave u zemljama EU.

Konačni tekst još treba dobiti službeno odobrenje Vijeća EU i Europskog parlamenta, nakon čega slijedi objava u EU službeni list. Tada počinju teći gore navedeni rokovi. Detaljniju analizu teksta EDF će objaviti nakon konačne verzije koju odobri plenarni sastanak Europskog parlamenta u travnju ove godine.

Yannis Vardakastanis, predsjednik Europskog foruma osoba s invaliditetom, rekao je kako je ovo značajna pobjeda za pokret osoba s invaliditetom koji je vodio kampanju za ovu karticu više od desetljeća te da se očekuje da će ova kartica biti dobro implementirana s ciljem da postane kamen temeljac za potpuno uključivanje osoba s invaliditetom u europski projekt.