Tehnički standardi zaštite okoliša, eko oznake i procjena troškova životnog ciklusa
01.05.2023.

Tehnički standardi zaštite okoliša, eko oznake i procjena troškova životnog ciklusa

Online edukacija o tehničkim standardima zaštite okoliša, eko oznakama i procjeni troškova životnog ciklusa“ u okviru Erasmus+ projekta "Kreni na zeleno" održana je dana 28. travnja.  Edukaciju su provele predstavnice nadležnih ministarstava na čemu im se od srca zahvaljujemo.

Temu „Procjena troškova životnog ciklusa“ predstavila je Marijana Šperanda iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Sudionici su kroz izlaganje imali priliku naučiti kako u postupcima nabave procijeniti troškove cijelog životnog ciklusa proizvoda (Life Cycle Cost – LCC), od proizvodnje do zbrinjavanja, kako bi se optimizirali poslovni procesi i u konačnici smanjili negativni utjecaji na okoliš. Na konkretnim primjerima istaknuto je kako proizvodi čija je cijena u trenutku nabave povoljnija mogu u konačnici biti skuplji ako, koristeći LCC metodu, predvidimo što više mogućih troškova koji se mogu pojaviti kroz životni vijek proizvoda.

Drugi dio edukacije odnosio se na temu „Tehnički standardi zaštite okoliša i eko oznake“ koju je predstavila Branka Pivčević Novak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Istaknula je kako su eko-oznake su važan instrument u promicanju politike održive proizvodnje i potrošnje kojoj je cilj smanjiti negativan učinak na okoliš, zdravlje, klimu i prirodna dobra te poticati društveno odgovorno poslovanje i održive stilove života. Istaknut je značaj Europskog zelenog plana kao odgovora na klimatske promjene i naglašeno da RH dijeli traži uvođenje inovativnih koncepta radi mijenjanja postojećih načina rada, proizvodnje, potrošnje i stila življenja.

Edukacija je bila iznimno korisna za sve sudionike koji su željeli saznati više o zaštiti okoliša i održivom razvoju jer stjecanje novih znanja i vještina može nam pomoći da postanemo svjesniji svojih postupaka i da svojim djelovanjem doprinesemo zaštiti okoliša za buduće generacije. Zajedno možemo krenuti na zeleno!