TEAM BUILDING ZAPOSLENIKA SOIH-a
22.02.2021.

TEAM BUILDING ZAPOSLENIKA SOIH-a

U ugodnoj i opuštenoj atmosferi, s ciljem unaprjeđenja organizacijske učinkovitosti, dana 19. veljače održan je Team Building zaposlenika SOIH-a, u okviru Razvojne suradnje u području Centra znanja, kroz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Na Team Buildingu kojega je ispred tvrtke Faktor B održao Davor Bilman, priznati edukator na području poslovne psihologije i trener na području timskog rada, komunikacije i savjetovanja, uz SOIH-ov tim sudjelovali su i timovi Saveza društava distrofičara Hrvatske i Društva distrofičara Zagreb.

Kroz Team Building predstavljene su karakteristike učinkovitog tima koji raste kroz četiri razvojne faze u vrlo dinamičnom procesu. Uspješan tim sastavljen je od pojedinaca koji nose osam različitih uloga te je kroz interaktivnu radionicu izvršena samoprocjena uloge svakog sudionika u timu kojemu pripada. Uloge su raspravljene u grupi te su predstavljene karakteristike svakog člana tima i doprinos timskom radu.

Iako je u današnje vrijeme timski rad najrašireniji oblik izvođenja složenih zadataka jer integrira znanje i iskustva svih svojih članova u rješavanju istog izazova, kroz trening su naglašene prednosti timskog rada ali  i pitanja osoba koje nisu timski „igrači“ te poslovi koji ne zahtijevaju timski rad.

Kroz jednu od brojnih grupnih vježbi za povećanje učinkovitosti i poboljšanje komunikacije unutar tima prezentirano je kako različiti vrijednosni sustavi pojedinih članova tima mogu utjecati na timski rad.

Ipak, budući da kvalitetno funkcioniranje u suvremenom društvu zahtijeva sposobnost praćenja i selekcije novih informacija, sagledavanja pojava iz različitih uglova, otvorenost za nova iskustva, sposobnost adaptacije na promjene, timski način rada se pokazao kao brži, operativniji i kreativniji. Tim potiče, koristi i razvija snage, vještine, znanja i iskustva svojih članova i tako nadoknađuje individualne slabosti i značajno doprinosi efektivnosti rada.