SOIH obilježio Međunarodni dan žena
10.03.2020.

SOIH obilježio Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena - 8. ožujka prilika je da se svake godine širom svijeta od 1909. slave ženska postignuća u raznim područjima života. Tradicija je započela u SAD-u, a ubrzo je prihvaćena i u brojnim drugim državama. Obzirom na specifične povijesne okolnosti i procese koji su se ticali ubrzane industrijalizacije i pitanja vezanih uz radna prava, u prvim godinama obilježavanja Međunarodnog dana žena fokus je bio upravo na temama žena kao radnica, mogućnostima za njihovo organiziranje i zajednički nastup kojim bi se poboljšali uvjeti rada. Univerzalni zahtjev bio je i ostao istinska, a ne tek deklarativna, ravnopravnost žena i muškaraca. To podrazumijeva uporan rad na suzbijanju bilo kakvog oblika diskriminacije u ekonomskoj, društvenoj ili političkoj sferi. Upravo je ženski pokret dao doprinos priznavanju i uvođenju ženskog prava glasa te uključivanju sve više žena u aktivno bavljenje politikom. Svakako treba spomenuti i 1975. godinu koja je proglašena Međunarodnom godinom žene i kada su Ujedinjeni narodi službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Ove se godine tako ujedno obilježava i 45 godina od tog događaja, ali i 25 godina od donošenja Pekinške deklaracije.

SOIH je ove godine 8. ožujak posvetio ženama s invaliditetom i njihovim uspjesima. U tu svrhu tiskao je ediciju „Ona…“ s inspirativnim pričama jedanaest žena s invaliditetom. Time slavimo postignuća žena s invaliditetom i pokazujemo da biti različita ne znači biti manje vrijedna ili manje sposobna.

U Zagrebu je na Međunarodni dan žena petu godinu za redom održan Noćni marš, kojeg je organizirao ženski kolektiv fAKTIV.

Izvor slike: https://pixabay.com/illustrations/internationalwomensday-8march-2108838/