SEDMODNEVNI TRENING ČLANICA SOIH-MREŽE ŽENA S INVALIDITETOM 2023.
07.08.2023.

SEDMODNEVNI TRENING ČLANICA SOIH-MREŽE ŽENA S INVALIDITETOM 2023.

SOIH-Mreža žena s invaliditetom organizirala je tradicionalni Sedmodnevni trening članica Mreže koji se provodi s ciljem unaprjeđenja znanja i vještina za zaštitu i promicanje ženskih ljudskih prava te jačanje kompetencija za rad sa ženama s invaliditetom u lokalnim zajednicama, a posebice ženama žrtvama nasilja i njihovom osnaživaju za prijavu nasilja.

Ovogodišnji Trening održan je od 23. do 30. srpnja u Centru M.A.R.E. u Rovinju, uz financijsku potporu Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske.

U okviru Treninga, ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb” Željka Barić sa suradnicama Macom Arlov Bokan i Senkom Damjanović provela je dvije edukacije iz područja obiteljskog nasilja i sveobuhvatan dvodnevni Trening savjetodavnih vještina koji se sastojao od 5 tematskih modula te cjelodnevnu Radionicu o savjetodavnim vještinama za telefonsko savjetovanje. Daria Udossi, mentorica za osobni razvoj i plesna terapeutkinja i plesačica, provela je Radionicu osobnog razvoja i plesa koristeći mindfulness metodologiju. Kristina Ivatović, magistra informatike, održala je Trening digitalnih vještina o najčešće korištenim i besplatnim Google alatima. Putem Zoom platforme uključio se doc.dr.sc. Tomislav Benjak, dr.med. specijalist javnog zdravstva, predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) te je predstavio nacionalne preventivne programe koje provodi HZJZ, a to su preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva te slabovidnosti kod djece u dobi od četiri godine. Mira Katalenić i Štefica Roginić, članice SOIH-Mreže žena s invaliditetom, provele su radionicu “Mijenjam svijet, njegujem cvijet – sebe” usmjerenu na osvještavanje unutarnjeg “ja”. Putem video zapisa Akademije liderstva za organizacije civilnoga društva provedene su radionice koje su obuhvatile Kritičko razmišljanje, Izlazak iz zone komfora i Autentično vođenje. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević predstavila je položaj žena s invaliditetom u Hrvatskoj i pozitivne pomake u području obrazovanja i zapošljavanja žena s invaliditetom. Uz to, prikazala je i najnovije rezultate istraživanja o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju žena s invaliditetom u RH. Članice Mreže Marica Mirić i Ivana Kučina predstavile su Nacionalni plan za ravnovnopravnost spolova do 2027. i pripadajući Akcijski plan, dok je izradu Akcijskog plana SOIH-Mreže žena s invaliditetom moderirala Gordana Jurčević, predsjednica Mreže.

Edukacije, radionice i treninzi ovogodišnjeg Sedmodnevnog treninga bili su iznimno korisni, poticajni i inspirativni za članice SOIH-Mreže žena s invaliditetom koje su izrazile veliko zadovoljstvo odabirom tema. Okruženje i sinergija Mreže i ove je godine motivirala članice i osnažila ih za preuzimanje inicijative u njihovim zajednicama za pokretanje pozitivnih promjena, ali i za brigu o sebi i njegovanje svojeg unutarnjeg cvijeta.

Na Treningu su sudjelovale 34 članice Mreže koje su predstavnice Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duga Resa, Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Udruge invalida rada Zagreba, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Udruge distrofičara Krapina, Društva distrofičara Zagreb, Udruge civilnih invalida rata Grada Zagreba i Društva multiple skleroze Osječko-baranjske županije.

Žene s invaliditetom nalaze se u posebno nepovoljnom položaju i još većem riziku jer su ovisne o partneru ili drugim članovima obitelji, stoga će SOIH-Mreža žena s invaliditetom nastaviti djelovati na podizanju razine svijesti o nasilju, osnaživanju žena s invaliditetom za prijavu nasilja te pružanju zaštite i podrške za izlazak iz nasilnog okruženja. U tu svrhu u razdoblju od srpnja 2023. do srpnja 2024. godine Mreža će djelovati sukladno izrađenom i usvojenom Akcijskom planu SOIH-Mreže žena s invaliditetom.