Prva radionica u sklopu projekta DANOVA NEXT
17.06.2024.

Prva radionica u sklopu projekta DANOVA NEXT

SOIH je dana 17. lipnja 2024. godine organizirao Radionicu o Procjeni potreba i postojećih rješenja za osobe s invaliditetom u sklopu Projekta DANOVA NEXT u hotelu Diplomat, Zagreb. Kratko predstavljanje Projekta DANOVA NEXT održala je Magdalena Guzalić, asistentica na Projektu.

 

 

Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, predstavio je Zakonski okvir vezan za usluge prijevoza za osobe s invaliditetom. Potom je Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, dala prikaz promjena zakonskih propisa u zadnje tri godine i prikazala projekciju donošenja ili izmjene propisa u sljedećem mandatnom razdoblju. Marica Mirić, koordinatorica projekta, predstavila je strateške dokumente RH vezane za prijevoz osoba s invaliditetom. 

 


 

U nastavku, Marica Mirić je sukladno cilju održavanja radionice - identificirati ključne potrebe putnika s invaliditetom te ocijeniti postojeću pristupačnost prometnih usluga, sadržaja i rješenja koja su im dostupna u Hrvatskoj u zračnom, gradskom i vodenom prijevozu, moderirala daljnju raspravu. 


U iznimno konstruktivnoj raspravi, u kojoj su sudjelovali svi sudionici, iznesene su perspektive, podijeljena iskustva i predložena inovativna rješenja koja bi mogla unaprijediti kvalitetu prometnih usluga za osobe s invaliditetom. Radionica je završila zaključcima i preporukama koje će biti korištene, zajedno sa prijedlozima ostalih projektnih partnera, u oblikovanju projektnih prijedloga za poboljšanje uvjeta za putnike s invaliditetom.