Proglašeni najbolji poslodavci za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu
07.10.2022.

Proglašeni najbolji poslodavci za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu

Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Barilić,  ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca Nina Mališ te Marica Mirić  predstavnica SOIH-a – Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske svečano su dodijelili priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2021. godinu.

Priznanje je namijenjeno poslodavcima koji prednjače u zapošljavanju osoba s invaliditetom, njeguju kulturu uključivosti, pružaju jednake prilike za zapošljavanje, obrazovanje, napredovanje i sigurnost svih zaposlenika te upravljaju poslovanjem na društveno odgovoran način.

Događanje je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministar Piletić obratio se uzvanicima putem videa te naglasio važnost integracije i poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, u čiju svrhu Vlada godišnje izdvaja milijardu kuna, kojima se u prosjeku osigurava uključivanje na tržište rada za 1400 osoba s invaliditetom.

Poslodavci obuhvaćeni projektom ispunjavaju propisanu kvotnu obvezu zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Odabir najboljih izvršen je temeljem evaluacije provedenih terenskih istraživanja u 16 kompanija. U selekcijskom postupku, posebna je pažnja usmjerena na uvjete rada, radna mjesta i poslove na kojima rade te druge aktivnosti u kojima sudjeluju osobe s invaliditetom.

Projektni partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska udruga poslodavaca, Institut za razvoj tržišta rada, Portal Moj Posao i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH izabrali su najbolje poslodavce za 2021. godinu u sljedećim kategorijama:

  • mikro poslodavac:  ASEMO D.O.O., Vrbovec
  • mali poslodavac: DATA LINK d.o.o., Bjelovar
  • srednji poslodavac: OČNA OPTIKA OCULUS, obrt za optičke usluge i trgovinu, Osijek
  • veliki poslodavac: 3. MAJ BRODOGRADILIŠTE D.D., Rijeka
  • poslodavac javnog sektora: SPLIT PARKING D.O.O., Split
  • primjer dobre prakse: BOMARK PAK D.O.O., Ludbreg.

 

                                                                           Izvor: ZOSI