PREPORUKE RADI SPRJEČAVANJA ŠIRENJA COVID - 19
17.03.2020.

PREPORUKE RADI SPRJEČAVANJA ŠIRENJA COVID - 19

SOIH je savezima članicama i temeljnim udrugama proslijedio dva naputka vezana za Coronavirus-19 o postupanju i potrebi pridržavanja preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske (https://civilna-zastita.gov.hr), Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr) te sukladno preporukama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/ponavljamo-naputak-o-postupanju-svim-pruzateljima-usluga-socijalne-skrbi-i-specificne-mjere-zastite-vezano-uz-ncov-bolesti-covid-19-12-3-2020/12598 i https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/obavijest-organizacijama-civilnoga-drustva-covid-19/12645 te Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom https://posi.hr/postupanje-osoba-s-invaliditetom-udruga-i-obitelji-vezano-uz-sprjecavanje-sirenja-covid-19/.

U svrhu zaštite zdravlja korisnika usluge osobne asistencije kao najranjivije skupine i osobnih asistenata te njihovih obitelji dodatno se preporučuje korisnicima usluge osobne asistencije da zbog novonastale situacije vezano za širenje koronavirusa, ukoliko je moguće, potrebe podrške organiziraju u krugu obitelji. Korisnicima koji žive sami preporučuje se da potrebe zadovolje s minimalnim aktivnostima osobnog asistenta (neophodni transferi, hranjenje, kupanje i slično) kako bi se što više smanjili svoju izloženost kao i osobnih asistenata. U slučaju potrebe obavljanja vanjskih aktivnosti (nabava lijekova, potrebnih namirnica i slično) preporuka je da se osobne asistente što manje izlaže situacijama u kojima dolazi do neposrednih kontakata. Prilikom obavljanja kućanskih poslova (pranja, čišćenja i slično) nužno je osigurati osobnom asistentu zaštitnu opremu (rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju).

Savezima i udrugama članicama preporučujemo da pored otkazivanja grupnih aktivnosti, uredski rad, ukoliko je moguće, organiziraju na daljinu (od kuće) kako bi pridonijeli unapređenju općeg stanja, ali i zaštiti svakog pojedinca.