Povjerenstvo Vlade RH za osobe s invaliditetom
26.09.2019.

Povjerenstvo Vlade RH za osobe s invaliditetom

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković srdačno je pozdravila sudionike Sjednice Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom. Prilikom obraćanja naglasila je neke od prioriteta i želju za daljnjom uspješnom suradnjom s pokretom osoba s invaliditetom.

Na Sjednici je prihvaćeno izvješće  o provedbi Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2019. za 2018. godinu za koje su predstavnici osoba s invaliditetom tražili da ubuduće bude pripremljeno u tabličnom formatu radi lakšeg praćenja.

Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prikazali su Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu s konačnim prijedlogom zakona te izmjene i dopune Zakona o sigurnosti na cestama.

Imenovana je Radna skupinu za izradu Smjernica za primjenu Općeg komentara br. 7 Odbora UN za ljudska prava osoba s invaliditetom na članak 4.3 i 33.3 Konvencije o aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u provedbi i procesu praćenja Konvencije.

Na Sjednici je Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a predstavila Strategiju UN- o inkluziji osoba s invaliditetom koju je MDOMSP preveo i uručio svim sudionicima. Također je predstavila potrebu uspostavu rane intervencije i prijedloge za poboljšanje kvalitete življenja osoba s mišićnom distrofijom.

Na zahtjev udruga na Sjednici je predložena nova članica Povjerenstva Aleksandra Milković, predsjednica Hrvatskog saveza udruga OSIce.

Zamoljeno je Povjerenstvo da se Zakon o financiranju reprezentativnih udruga osoba s invaliditetom stavi na Dnevni red sljedeće Sjednice.