Potpisan Ugovor za projekt TRIPS
21.09.2020.

Potpisan Ugovor za projekt TRIPS

Temeljem Javnog poziva za iskazivanje interesa udruga osoba s invaliditetom za sudjelovanje u projektu „Transport innovation for vulnerable to exclusion people needs satisfaction“ SOIH je s Gradom Zagrebom, kao jednim od partnera na projektu sklopio ugovor o suradnji na izvršenju projektnih aktivnosti. Nositelj aktivnosti je Tehnološko Sveučilište Eindhoven, a uz Grad Zagreb partneri su Trilateral research – Irska, T bridge Spa – Italija, Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt – Njemačka, European network on independent living – Belgija, Association for advancement of assistive technology in Europe – Austrija, Union internationale des transports publics – Belgija, Companhia Carris de Ferro de Lisboa, E.M., S.A. – Portugal, Societa reti e mobilita – Italija i Ctm spa Cagliari – Italija.

Cilj Projekta je osmišljavanje i testiranje metodologije za razvoj digitalnih rješenja za prijevoz osoba s invaliditetom u koordinaciji s osobama s invaliditetom. Za svaki grad/državu sudionici projekta izraditi će izvještaj koji će identificirati prometne potrebe osoba s invaliditetom, kao i njihove stavove prema novim rješenjima digitalne mobilnosti i preprekama u njihovom usvajanju. Projekt utvrđuje jaz između potreba korisnika s obzirom na postojeći gradski prijevoz i buduće trendove u mobilnosti, kao i institucionalne i kulturne barijere koje mogu spriječiti premošćivanje tih nedostataka.

Uloga Grada Zagreba odnosi se na razvijanje i testiranje metodologije u praksi s lokalnim korisnicima u kontekstu prometnog ekosustava, u suradnji s projektnim konzorcijem. Metodologija podrazumijeva su-oblikovanje prototipa mobilnih rješenja, organiziranje testiranja prototipa od strane korisnika i ocjenu procesa stvaranja, razvijanje prototipa, organiziranje testiranja s lokalnim korisnicima, provođenje poslovne analize lokalnog prometnog ekosustava s ciljem razvijanja poslovnog slučaja za puni razvoj demonstranata. Dopredsjednica SOIH-a voditeljica je Radne skupine za Projekt, a članove čine mlade osobe s invaliditetom kao predstavnici gradskih udruga osoba svih vrsta invaliditeta.