Panel rasprava sa strateškim partnerima u Kampanji za socijalno stanovanje osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj
19.12.2023.

Panel rasprava sa strateškim partnerima u Kampanji za socijalno stanovanje osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj

U 2023. godini 8. Centar znanja za društveni razvoj nastavio je aktivno provoditi Kampanju pod nazivom "Je li osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj primjereno stanovanje lutrija?". Cilj Kampanje je postizanje odgovarajućeg pravnog okvira za socijalno stanovanje u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

U 2023. godini u Kampanju su se uključile i partnerske organizacije koje predstavljaju ključne dionike za pitanja socijalnog stanovanja: Hrvatska mreža za beskućnike, Matica umirovljenika Hrvatske i  Mreža mladih Hrvatske. Time je formirana koaliciju za socijalno stanovanje koja očekuje i priključenje predstavnika Roma. Ova široka suradnja ima za cilj zajedničko rješavanje izazova vezanih uz stambena pitanja s kojima se navedene skupine građana svakodnevno susreću.

Jedan od ključnih događaja u okviru Kampanje bila je online Panel rasprava održana s partnerima dana 15. prosinca 2023. kao platforma za dijalog i razmjenu ideja u pronalaženju rješenja koja bi poboljšala stanje socijalnog stanovanja u Republici Hrvatskoj.

Tijekom Panel rasprave identificirani su ključni izazovi koji otežavaju osobama s invaliditetom, beskućnicima, umirovljenicima i mladima rješavanje stambenog pitanja. Neki od izazova obuhvaćali su nedostatak pristupačnih i prilagođenih stanova, niske mirovine, kreditnu nesposobnost, nedovoljnu podršku u procesu traženja stambenih rješenja, te pravne prepreke koje ometaju pravičan pristup stanovanju.

Koalicija za socijalno stanovanje kao snažan glas u zagovaranju promjena zakonodavstva i politika kako bi se stvorili uvjeti za pravednije i inkluzivnije stanovanje, nastavit će svoje djelovanje kroz Okrugli stol s donositeljima odluka koji će se održati dana 18. prosinca s početkom u 11.00 sati.