„Ovaj Projekt je prisniji od drugih!“
04.02.2021.

„Ovaj Projekt je prisniji od drugih!“

Gospodin Franjo (78) krajnji je korisnik usluge pomoći u kući, koju dobiva u okviru Projekta „Socijalno se uključi i zaposli – SUZI“. Nositelj Projekta je Grad Zagreb, a SOIH jedna od partnerskih organizacija. Ukoliko se u obzir uzme specifična skupina ljudi, osobe s invaliditetom, čijem je unapređenju kvalitete života posvećena djelatnost koju SOIH redovno obavlja, ne iznenađuje činjenica kako su upravo osobe s invaliditetom primarna ciljana skupina krajnjih korisnika koje SOIH ovim Projektom nastoji afirmirati. Inače, sam gospodin Franjo u svojoj je dugogodišnjoj profesionalnoj karijeri aktivno djelovao u području zaštite interesa osoba s invaliditetom. U nastavku slijedi razgovor s gospodinom Franjom na temu Projekta „Socijalno se uključi i zaposli – SUZI“.

Gospodine Franjo, od kada ste uključeni u Projekt?

G. Franjo: U ovom Projektu sam osam mjeseci. Da kažem da sam ja i dugogodišnja osoba s invaliditetom – od svojih 78 godina njih 75. Ovo je prvi puta da na ovaj način sudjelujem u ovakvom projektu.

Koliko često Vas obilazi gospođa koja Vam pruža uslugu pomoći u kući?

G. Franjo: Kako smo se dogovorili – dva puta tjedno.

Koje sve poslove obavlja? U kojem segmentu Vam je pomoć najpotrebnija?

G. Franjo: Pa...obavlja mi zapravo sve što ju zamolim da mi učini, mada ja nemam nekih velikih prohtjeva. Prvo, ode mi kupiti neke stvari koje su mi potrebne, malo mi počisti i malo se ispričamo. Ako mi nešto treba, ja ju zamolim pa mi sljedeći put donese. Problema s njom nemam, žena je ugodna u komunikaciji i mislim da smo obostrano zadovoljni.

Koliko vremena je bilo potrebno da se u vašem odnosu razvije uzajamno povjerenje?

G. Franjo: Pa kad sam ja u pitanju i kad je ona u pitanju, mislim da smo bili nakon 10 minuta zadovoljni...bar sam ja bio zadovoljan i to se nije promijenilo do sada. Ja sam s gospođom zadovoljan. Kako se dogovorimo tako i koristimo to vrijeme koje dolazi i eto – toliko!

Možete li ovaj Projekt usporediti s nekim sličnim projektom usmjerenim podršci osobama u potrebi?

G. Franjo: Ja nisam koristio projekte ali sam bio prisutan i sudionik u formiranju nekih projekata pomoći, posebno slijepim osobama. Ovaj Projekt je na izvjestan način možda malo drugačiji, on je prisniji. Na neki način se stvara određeni odnos s osobom koja dolazi jer to nije neka velika pomoć, ali je zapravo ono što je najbitnije – pripomoć – da nam se učini ono što nam odgovara i što nam je u tom određenom momentu potrebno. U tom pravcu se on razlikuje od pomoći koja je obavezna i koja je dirigirana točno na način da se zna o čemu se radi.

Što konkretno Projekt znači za osobe s invaliditetom?

G. Franjo: Konkretno što se mene tiče, malo informacija koje gospođa izvana donese, razgovor o aktualnoj društvenoj problematici, malo neobaveznog pričanja…malo mi počisti u stanu…malo mi odnese na poštu knjige i eto...uglavnom ja sam stvarno zadovoljan suradnjom i pomoći koja mi se pruža.

Vaša poruka za kraj?

G. Franjo: Mislim da je Projekt koristan za osobe s invaliditetom. Osobito ako su osobe slične ovoj gospođi, jer ja dosad nisam imao takvih vrsta pomoći, pomoći osoba koje su susretljive i koje su strpljive.

Mislim da je ovakav projekt iznimno potreban!