Okrugli stol „Zaštita od nasilja u obitelji u Gradu Zagrebu i Gradu Beču – razmjena iskustava“
26.03.2019.

Okrugli stol „Zaštita od nasilja u obitelji u Gradu Zagrebu i Gradu Beču – razmjena iskustava“

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Eurocomm – Pr / Inozmenim uredom Grada Beča u Zagrebu organizirali su dana 25. ožujka 2019. okrugli stol pod nazivom „Zaštita od nasilja u obitelji u Gradu Zagrebu i Gradu Beču – razmjena iskustava“.

Grad Beč ističe se kao dobar primjer učinkovitog grada u borbi protiv nasilja nad ženama čiji intervencijski sustav umrežava policiju, pravne i socijalne institucije te sos telefonsku liniju za žene žrtve nasilja. Mag. Karin Dietz, pravnica u bečkom Odjelu za žene i psihosocijalna savjetnica bečke SOS linije,  prikazala je mjere prevencije nasilja i primjere brige o žrtvama koje provodi Grad Beč. Naglasila je važnost i predstavila rad 24-satne telefonske linije za pomoć ženama Grada Beča koja godišnje zaprimi oko 10.000 poziva. Napomenula je kako trećina žena zove zbog nasilja u obitelji, trećina zbog seksualnog nasilja i trećina zbog psihičkog uznemiravanja, odnosno zlostavljanja.

Željka Barić, ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga – Zagreb”, istaknula je kako je Grad Zagreb prošle godine donio Zagrebačku strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2018. do 2022., a u gradu Zagrebu djeluju tri skloništa. Unatoč tome, potrebno je unaprijediti sustav zaštite žena od nasilja u obitelji kako na gradskoj, tako i na nacionalnoj razini.  Zaključila je kako bi trebalo uspostaviti 24-satnu liniju za žene žrtve nasilja, potrebno je osigurati veći broj skloništa, a preventivni programi i edukacije trebali bi biti sustavno provođeni. Također, potrebno je olakšati žrtvama i spriječiti ponovno traumatiziranje osiguravanjem da sve mogu obaviti na jednom mjestu.

Iz SOIH-a na Okruglom stolu sudjelovala je socijalna radnica Martina Mokus.