Okrugli stol povodom 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava
14.12.2020.

Okrugli stol povodom 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH i SOIH - Mreža žena s invaliditetom kontinuirano već desetu godinu za redom provode Kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja. Ovogodišnja Kampanja pod nazivom „Ponosne, jake i vidljive!“ zaključena je održavanjem Okruglog stola o temi  „Konvencijom i ciljevima održivog razvoja do ostvarivanja prava žena s invaliditetom“ povodom obilježavanja 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava. Okrugli stol održan je virtualno dana 14. prosinca 2020., a okupio je preko pedeset sudionika i sudionica.

Predsjednica SOIH - Mreže žena s invaliditetom Gordana Jurčević pozdravnom riječi otvorila je Okrugli stol te pozvala prisutne da minutom šutnje odaju počast dugogodišnjoj članici SOIH – Mreže žena s invaliditetom Mandici Knežević koja je svojim nesebičnim i predanim radom dala veliki doprinos unaprjeđenju položaja žena s invaliditetom u RH.

Sudionike Okruglog stola pozdravile su zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Marinka Bakula – Anđelić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak.

Dopredsjednica SOIH-a Marica Mirić predstavila je temu „Konvencija i Ciljevi održivog razvoja u sprječavanju nasilja nad ženama s invaliditetom“ u kojoj je predstavila aktivnosti UN-a aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojaka s invaliditetom te je naglasila važnost globalnih ciljeva održivog razvoja 3., 5. i 10. koji se odnose na zdravlje i dobrobit, rodnu ravnopravnost i smanjenje nejednakosti osoba s invaliditetom jer su žene s invaliditetom ranjiva skupina kojoj je otežan pristup zadovoljenju osnovnih zdravstvenih potreba i pružanje usluga. Zaključno je istaknula potrebu za snažnom edukacijom žena s invaliditetom o principima neovisnog življenja s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama s invaliditetom.

Temu zagovaranje ratifikacije Konvencije Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju (ILO C 190) koja je prvi međunarodni standard o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada predstavila je pravnica iz SOIH-a Lorena Vovk. Uz prikaz najznačajnijih odredbi Konvencije ILO C 190,  istaknula je da se njome pruža zaštita svim osobama koje rade i primjenjuje se na sve sektore. Predstavila je preporuke za zaštitu od nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te zaključila kako nasilje onemogućava dostojanstven rad, stoga je pozvala na brigu o vlastitoj dobrobiti i traženje pomoći onda kada je to potrebno.

Predsjednica Udruge distrofičara Krapina Mirjana Janžek predstavila je značaj Peer Counseling – a u borbi protiv nasilja nad ženama s invaliditetom naglasivši kako se žene i djevojke s invaliditetom još uvijek suočavaju s brojnim preprekama za sudjelovanje u zajednici te se uvođenje Peer Counsellera – savjetnice na istoj razini u djelovanju SOIH – Mreže žena s invaliditetom pokazalo izimno značajnim.

Rezultate Kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja pod naslovom „Ponosne, jake i vidljive!“, koja se provela od 25. studenog do 10. prosinca predstavila je socijalna radnica iz SOIH-a Martina Mokus, istaknuvši kako je poseban cilj ovogodišnje Kampanje bio poticanje ratifikacije Konvencije protiv nasilja i uznemiravanja (ILO C 190) te zagovaranje potrebe donošenja zakona i propisa koji čine preduvjet za puno uključivanje osoba s invaliditetom u život zajednice, a tako i žena s invaliditetom.

Okrugli stol završen je raspravom o pitanjima pružanja podrške i zaštite fizičkog i mentalnog zdravlja ženama s invaliditetom, osobito u uvjetima pandemije.