Okrugli stol „Osobe s invaliditetom u prometu – HEKUP ‘24’’
22.05.2024.

Okrugli stol „Osobe s invaliditetom u prometu – HEKUP ‘24’’

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH organizirala je 16. svibnja 2024. godine u Hotelu Diplomat Okrugli stol „Osobe s invaliditetom u prometu – HEKUP `24“ na temu „Vizija pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“. Cilj Okruglog stola bio je dogovor oko izrade zajedničkog Pozicijskog dokumenta SOIH-a i svih saveza vezanog za prijedlog sustavnog rješavanja pitanja prijevoza osoba s invaliditetom.

 

Okrugli stol održan je u suradnji s nacionalnim stručnjakom za pristupačnost, prof.art. Ljubomirom Miščevićem, dipl.ing.arh., koji je predstavio inicijativu AccessibleEU, jednu od vodećih inicijativa predloženih u Strategiji Europske komisije za prava osoba s invaliditetom 2021.-2030. Profesor Miščević također je prikazao rezultate Prve nacionalne godišnje konferencije s međunarodnim sudjelovanjem, na temu ,,Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj – od pravilnika do tehničkog propisa''.

 

Marica Mirić, predsjednica SOIH-a, predstavila je sudionicima prijedlog sadržaja Pozicijskog dokumenta kojeg će SOIH pripremiti i nakon rasprave sa savezima i udrugama uputiti donositeljima odluka. Naglasila je da se s teškoćama prijevoza ne suočavaju samo osobe s invaliditetom, već i svi oni koji im pružaju usluge.

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom predstavili su izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom prilikom korištenja javnoga prijevoza u Republici Hrvatskoj. Dijana Vincek, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, predstavila je izazove mobilnost gluhih i nagluhih osoba; Nikola Tadić, voditelj programa Saveza udruga za autizam Hrvatske, izazove osoba s autizmom; Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, izazove mobilnosti slijepih i slabovidnih osoba; Miljenko Mišljenović iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka naveo je izazove vezane uz korištenje javnoga prijevoza za osobe s invaliditetom u Rijeci te posebno istaknuo tešku situaciju u Ličko-senjskoj županiji; Zvjezdana Delić, izvršna direktorica Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb (CeDePe Zagreb) navela je izazove prijevoza osoba i djece s cerebralnom paralizom u Gradu Zagrebu; Katarina Strunjak, članica predsjedništva DDZ-a, podijelila je vlastite izazove vezane uz korištenje javnoga prijevoza u Gradu Zagrebu; Valentina Bekina, stručna suradnica Hrvatskog saveza udruga invalida rada, istaknula je izazove korištenja prijevoza za osobe starije životne dobi te invalide rada, a Ratmir Džanić, izvršni direktor SOIH-a, predstavio je izazove osoba s intelektualnim teškoćama u prometu.

 

Predsjednica SOIH-a potaknula je članove udruga da iznesu izazove vezane uz mobilnost osoba s invaliditetom na području RH. Nakon rasprave pokazalo se da niti situacija vezana uz prijevoz osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu ne zadovoljava u potpunosti potrebe osoba s invaliditetom, unatoč postojanju niskopodnih autobusa, tramvaja i specijaliziranoga prijevoza, dok je u drugim gradovima situacija daleko lošija. Naglašena su pitanja prijevoza u ruralnim područjima u kojima je situacija zabrinjavajuća jer, ne da nema prilagođenoga prijevoza, već postoji jedna ili niti jedna linija do gradova u županijama kojima pripadaju.