OKRUGLI STOL  - 16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
13.12.2018.

OKRUGLI STOL - 16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Dana 12. prosinca 2018.godine, u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, Mislavova 7, održan je Okrugli stol  16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama „Progovorile smo o nasilju, ne čuju nas“.

Mirjana Juriša, izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, prikazala je prisutnima rad Silent caffea, kao pozitivnog iskustvu u društvenom poduzetništvu. Nakon pozdravnih riječi  Marice Mirić, dopredsjednice SOIH-a, skupu su se obratile:  

U uvodnom izlaganju Helena Štimac Radin ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova u vrlo inspirativnom izlaganju predstavila je Strategiju za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2018. do 2023., te nagovijestila  donošenje Nacionalne strategije za ravnopravnost spolova u 2019.godini.

Sandra Batlak, savjetnice ministrice pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, predstavila je aktivnosti poduzete u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te međuresornoj suradnji u obliku Sporazuma o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Potonja aktivnost zamišljena je u vidu edukacije o nacionalnim i međunarodnim propisima, te formiranja nacionalnih i županijskih timova za postupanje u konkretnim slučajevima.

U ime Ženske sobe, Senka Sekulić Rebić  prikazala je Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, upoznavši sudionike sa statističkim podacima i (poražavajućim) brojkama s terena o realnosti pojave seksualnog nasilja u hrvatskom društvu. Provedbom ciljeva Protokola u djelo, uz međuresornu aktivnu suradnju nadležnih dionika, želi se smanjiti pojavnost seksualnog nasilja uopće.

Marinka Bakula Anđelić, u ime Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, istaknula je važnost osnaživanja i informiranja žrtava nasilja, naglasivši pozitivne pomake u radu institucija posljednih godina.

Ivana Kučina, zamjenica voditeljice SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja, prikazala je statistiku i pojedine slučajeve prijave nasilja, naglašavajući upravo (ne)dostupnost, fizičku i ekonomsku ovisnost te poteškoće u komunikaciji kao primjere otegnotnih okolnosti s kojima se žene s invaliditetom žrtve nasilja suočavaju.

U ime SOIH-a, Martina Mokus i Maja Bijelić predstavile su Kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja je počela posebno upečatljivim Okruglim stolom u Plaškom, obuhvatila 18 gradova, mnoštvo partnera i provedenih aktivnosti na terenu. Tijekom Kampanje podijeljeno je  4000 bijelih vrpci, 2500 letaka i 1500 razglednica.

Neva Tolle ukratko je predstavila 29-godišnji rad Autonomne ženske kuće, nerijetko suočene i sa fizičkim poteškoćama u radu s korisnicima, te naglasila neophodnost daljnje suradnje i međusobne podrške. Na kraju Marica Mirić zahvalila se sudionicima koji su prihvatili prijedlog da se u Radnu skupinu za izmjenu Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji uključi predstavnica SOIH-Mreže žena s invaliditetom i predstavnica pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.