Održan XXIII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem
20.11.2018.

Održan XXIII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), u suorganizaciji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Gradom Zagrebom organizirala je XXIII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba. Simpozij je održan na temu “Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom“ - Obrazovanje, zapošljavanje i neovisno življenje.

Kao i na prethodnim simpozijima, tako je i ove godine zabilježen veliki odaziv sudionika, sudjelovalo je preko 250 predstavnika nacionalnih saveza i udruga osoba s invaliditetom iz cijele RH, predstavnika ministarstava, gradske uprave te različitih institucija.

Uvodno izlaganje održao je Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a.

Marijana Gojčeta iz Ministartsva znanosti o obrazovanja u svom izlaganju osvrnula se na potrebu međusektorske suradnje i potpore u svrhu izjednačavanja mogućnosti i inkluzivnog obrazovanja i najavila skoro objavljivanje Pravilnika o pomoćnicima u nastavi.

Sanja Krznarić iz Udruge Zamisli navela je i pobliže opisala aktivnosti kojima Udruga pruža podršku mladim s invaliditetom.

Izazove i poteškoće obrazovne politike za gluhoslijepe osobe u praksi prezentirala je Maja Labus iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir.

Jelena Ferin iz Udruge „SRCE“ istaknula je potrebu sinergije znanja, vještina i podrške u svrhu dostupnosti i kvalitete socijalnih usluga.

Ljiljana Buhač, stručnjakinja za poslovnu komunikaciju i osobni razvoj interaktivno je sudionike vodila kroz načela uspješnog javnog zagovaranja i lobiranja, te im predstavila alate uspješne komunikacije.

S izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kao i pravilnika,  sudionike je upoznala Marijana Petkoviček iz Centra za  profesionalnu rehabilitaciju Zagreb.

U ime Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Marinka Bakula Anđelić ukazala je kako je upravo grad Zagreb središte inicijative profesionalne rehabilitacije, neovisnog življenja i brojčano najvećeg zapošljavanja osoba s invaliditetom u državi.

Rad je nastavljen kroz dvije paralelne radionice i to radionica „Neovisno življenje“ koju je moderirala Manda Knežević, predsjednica HUPT-a i radionica „Žene s invaliditetom“ koju je moderirala Gordana Jurčević predjednica SOIH - Mreže žena s invaliditetom.

Drugi dan rada Simpozija bio je predviđen za teme monitoringa Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, te raspravu i zajedničke zaključke kako biti uspješan do 2021. godine.

Pomoćnica ministrice Maja Vučinić-Knežević potvrdila je formalnu institucionalnu podršku u vidu širokog spektra socijalnih usluga koje korisnicima nudi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom su tako Branka Meić Salie i Anka Slonjšak detaljnije progovorile o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u državi i inozemstvu.

Marica Mirić u ime SOIH-a je temu zaokružila isticanjem značaja Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, te njezinu primjenu od donošenja i do danas.

Od značajnijih zaključaka zajedničke rasprave bitno je spomenuti potrebu upućivanja zahtjeva za donošenje dokumenta o formalno nadležnom nezavisnom tijelu provedbe monitoringa Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kao i službenih prijevoda Općih komentara Konvencije koji još nisu prevedeni, apelira se na Vladu za usvajanje kriterija za osiguranje institucionalne podrške, potrebnost lobiranja umrežavanja tijela vlasti sa institucijama za istraživanje u svrhu ažurne evidencijske baze osoba s različitim vrstama invaliditeta, pokretanje inicijative za obveznu prilagodbu međugradskih autobusa za sve građane, te budnost udruga i pojedinaca na upućivanje pisanih podnesaka u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama u slučaju dilema i upita. Također se traži žurna izmjena Zakona o registru osoba s invaliditetom.