Marici Mirić povjeren još jedan mandat u Europskom forumu osoba s invaliditetom
27.06.2022.

Marici Mirić povjeren još jedan mandat u Europskom forumu osoba s invaliditetom

Europski forum osoba s invaliditetom - EDF održao je Izbornu skupštinu i obilježio 25. obljetnicu djelovanja u Ateni, dana 25. i 26. lipnja 2022.

Skupština je otvorena uvodim govorima povjerenice Europske komisije za ravnopravnost Helene Dalli, potpredsjednika Europskog parlamenta Dimitriosa Papadimoulisa i Eve Kaili, direktorice za socijalna pitanja Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije Katarine Ivanković-Knežević, grčkog državnog ministara Giorgosa Gerapetritisa, glavnog tajnika za socijalnu solidarnost i borbu protiv siromaštva u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Republike Grčke, predsjednika Radne skupine za prava osoba s invaliditetom pri Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, izvršnog direktora Međunarodne alijanse osoba s invaliditetom Vladimira Ćuka i predsjednika Arapske organizacije osoba s invaliditetom Nawaf Kabbara.

Preko 200 članova Skupštine EDF-a aklamacijom je izabralo Ioannisa Vardakastanisa za predsjednika EDF-a za razdoblje 2022. do 2026. Ioannis Vardakastanis na čelu je EDF-a od njegova osnutka, a ujedno je i predsjednik Međunarodne alijanse osoba s invaliditetom (International Disability Alliance) te grčke Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom (National Confederation of Disabled People).

Uz predsjednika glasalo se i za članove Odbora za razdoblje od 2022. do 2026. SOIH je osobito ponosan na dopredsjednicu Maricu Mirić koja je ponovno izabrana za članicu Odbora EDF-a.

Na generalnoj skupštini predstavljen je rad EDF-a vezan za pomoć osobama s invaliditetom iz Ukrajine,  rad na pitanjima žena i mladih osoba s invaliditetom, usvojena je Deklaracija o pravima žena i djevojčica s invaliditetom. Sudionici su informirani o različitim aktima, poput Strategije EU-a o pravima osoba s invaliditetom, izbornom reformom EU-a te peticijom EDF-a za okončanje prisilne sterilizacije: https://bit.ly/EndForcedSterilisationEU. Razgovaralo se o nekoliko unutarnjih pitanja, poput aktivnosti za 2023. i reviziji Statuta EDF-a.

Drugi dan izabrani su članovi Izvršnog odbora EDF-a, usvojen je „Zelena politika EDF-a“ te Rezolucija o miru, posebno uključivanju osoba s invaliditetom u mirovne procese.

Na Skupštini su u svojstvu delegata iz Hrvatske sudjelovali dopredsjednica, izvršni direktor i socijalna radnica SOIH-a.