Konferencija  „Podržimo održivo“
26.03.2019.

Konferencija „Podržimo održivo“

Dana 25. ožujka 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti održana je konferencija o ciljevima održivog razvoja i prilikama za bolju Hrvatsku pod nazivom „Podržimo održivo“, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Prisutne je pozdravio predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, istaknuvši da će Hrvatska na Političkom forumu UN-a, u srpnju 2019. predstaviti svoj prvi Dobrovoljni nacionalni pregled o ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja, a koji obuhvaća praćenje ciljeva kroz tri dimenzije – gospodarsku, društvenu i okolišnu. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je da održivi razvoj nije i ne smije biti pitanje trenda te da biti društveno odgovoran znači voditi društvo kroz transformaciju prema stabilnosti i novim rješenjima.

Veleposlanica Švedske u RH Diana Helen Madunic  naglasila je da je Agenda održivog razvoja izvrstan alat za promjenu svijeta u kojem živimo te da generalno moramo ubrzati tempo promjena i transformirati globalno društvo kroz ciljeve održivog razvoja. Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, izjavila je kako je osnovano Nacionalno vijeće za održivi razvoj, s ciljem izgradnje Hrvatske koja će omogućiti jednak pristup obrazovanju, zdravstvu i poboljšati kvalitetu života svih naših građana.

Cillian Lohan, predstavnik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, rekao je, među ostalim,  kako je zadaća Odbora da sudjeluje u legislativi, ali  također i da bude veza između institucija EU i ljudi na terenu, budući da je, kako navodi, prošlogodišnja studija pokazala  jaz između ciljeva strategije održivog razvoja i njihove provedbe u praksi. „Imamo globalne sporazume, aktivne lokalne zajednice, brojne nacionalne inicijative, no nedostaje nam koherentna akcija na razini EU. Moramo svim novim sastavima EK pokazati koji su ciljevi održivog razvoja i dati im zadatak da sve njihove politike budu u skladu s njima", izjavio je Lohan, dodavši kako fokus mora biti na ljudima, a ne na ekonomiji.

Važna poruka poslana s Konferencije jest da je naša generacija prva koja može iskorijeniti siromaštvo i posljednja koja može zaustaviti klimatske promjene, a na temu održivog razvoja u sklopu Konferencije prikazan je i film.

U sklopu konferencije održane su i dvije panel diskusije. O izazovima primjena ciljeva održivog razvoja i mogućim prioritetima nacionalnog akcijskog plana razgovarali su pomoćnica ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Ana Odak, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Mario Horvatić, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek te predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje HGK Andreja Pavlović. Istaknuto jest da se u Hrvatskoj trenutno radi na Nacionalnoj razvojnoj strategiji kao krovnom strateškom dokumentu, a koja bi, prema navodima pomoćnice ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU trebala biti usvojena krajem 2019.

O digitalnoj revoluciji kao jednoj od šest područja ključnih za dugoročnu održivost raspravljali su predsjednica Ericssona Nikole Tesla Gordana Kovačević, predsjednik Instituta za javnu upravu Ivan Koprić, predsjednica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar i profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Marko Delimar.

Provedena je i anketa koju su ispunili sudionici konferencije, a koja je pokazala da sudionici smatraju da su kvalitetno obrazovanje, dostojanstven rad i zdravlje i blagostanje prioritetni ciljevi održivog razvoja Hrvatske. Završno je održana facilitirana rasprava na kojoj su izloženi zaključci o potrebi reforme javne uprave, razvoju „pametnih gradova“, istaknuta je problematika iseljavanja te neophodnost suradnje poduzetničkog sektora, političkog sektora i civilnog društva.

Ispred SOIH-a na konferenciji je sudjelovala Lorena Vovk, stručna suradnica.