Konferencija o budućnosti Europe: Promet po mjeri korisnika
26.01.2022.

Konferencija o budućnosti Europe: Promet po mjeri korisnika

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dana 15. veljače 2022. godine održat će Konferenciju „Promet po mjeri korisnika“, s početkom u 10.00 sati na kojoj će, kroz dva okrugla stola - "Javni putnički prijevoz po mjeri korisnika" i "Teretni prijevoz po mjeri korisnika", pokušati dobiti informaciju od samih korisnika usluga – građana i prijevoznika, o tome kakav prijevoz žele, kako ga ostvariti i bolje prilagoditi njihovim potrebama.

Cilj Konferencije je, ne samo saznati što je to što je potrebno građanima, već potaknuti raspravu kroz koju će se pokušati definirati kakav je to javni prijevoz koji istovremeno odgovara potrebama građanima, lokalnoj i područnoj samoupravi, prijevoznicima, a ostaje učinkovit, siguran, i održiv. Rasprava bi trebala pokazati i kako se dobrim organiziranjem javnog prijevoza, a osobito korištenjem mogućnosti koje su na raspolaganju iz EU, u konačnici može pružiti bolja usluga korisnicima i odgovoriti na zahtjeve koji su pred nama.

Konferencijom se želi okupiti i korisnike i dionike interesa u sustavu teretnog prijevoza te ih, kao i građane te dionike sustava javnog putničkog prijevoza, pravovremeno upoznati i pripremiti za promjene koje u području prometa dolaze s novim paketom europskog zakonodavstva za borbu protiv klimatskih promjena. Stoga će biti govora i o upotrebi čistih tehnologija, o planovima za digitalizaciju te, između ostalog, o dostupnim mogućnostima korištenja europskih sredstva za poboljšanje samog sustava.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poziva sve zainteresirane na virtualno praćenje Konferencije za što će poveznicu dostaviti naknadno.

Također moli ) te na ispunjavanje ankete na poveznici  kako bi dali svoj glas o tome kakav promet žele.

Također, poziva svu zainteresiranu javnost i građane da ispune anketu na  poveznici i tako izraze svoje stavove po pitanju prometa koji služi potrebama svojih korisnika. Prikupljeni odgovori bit će obrađeni te uključeni u zaključke koji će biti objavljeni na službenoj višejezičnoj stranici Konferencije o budućnosti Europe.

Napominjemo kako će zainteresirana javnost tijekom Konferencije imati mogućnost postavljati pitanja panelistima te davati komentare putem digitalne platforme, a na temelju prikupljenih odgovora iz ankete i zaključaka sa okruglog stola, bit će formirane preporuke za objavu na digitalnoj platformi Europske komisije.

Konferencija o budućnosti Europe obuhvaća proces otvorene, uključive i transparentne rasprave s građanima Europske unije o nizu prioriteta i izazova u oblikovanju zajedničke budućnosti, pod zajedničkim vodstvom Europske komisije, Europskoga parlamenta i Vijeća EU-a, čiji se zaključci očekuju do proljeća 2022., a temeljem kojih će se oblikovati smjernice za budućnost EU-a.