Generalna skupština EDF-a u Ljubljani
14.05.2024.

Generalna skupština EDF-a u Ljubljani

Europski forum osoba s invaliditetom (EDF) u suradnji s Nacionalnim svetom invalidskih organizacija Slovenije (NSIOS), održao je Generalnu skupštinu u Ljubljani 11.-12.svibnja 2024.

Prisutne su pozdravili su predsjednik Državnog vijeća Republike Slovenije Marko Lotrič, predsjednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, zatim predsjednica Nacionalnog vijeća za pitanja osoba s invaliditetom i predsjednica NSIOS Mateja Toman, državni tajnik u Ministarstvu rada, obitelji, socijalne skrbi i jednakih mogućnosti Dan Juvan te predsjednik EDF-a, Yannis Vardakastanis.

Uvodno prije početka Generalne skupštine održana je Konferencija „Tehnologija u zapošljavanju: Korak prema inkluziji“ te su prikazani rezultati istraživanja na teme: digitalne vještine, asistivna tehnologija i razumna prilagodba u podršci osobama s invaliditetom na otvorenom tržištu rada.

Održane su i dvije panel diskusije na temu „Tehnologija za inkluzivno tržište rada“, u sklopu kojih su predstavljena iskustva poslodavaca i zaposlenih osoba s invaliditetom.

Generalnom skupštinom koja je potom održana predsjedao je Yannis Vardakastanis, predsjednik EDF-a. Na Skupštini su predstavljeni nalazi Izvješća o ljudskim pravima o poslovnoj sposobnosti, usvojena je Rezolucija „Prava osoba s invaliditetom, mir i rješavanje sukoba“ i Deklaracija o inkluzivnom oporavku i rekonstrukciji Ukrajine.

Sudionicima je predstavljen i Priručnik za provedbu prava EU, prijedlog ažuriranja Europske strategije o  pravima osoba s invaliditetom 2021.-2030. i važne informacije o uspostavi Europske iskaznice za osobe s invaliditetom i Europskoj parkirališnoj karti. Istaknuta je i važnost stvaranja prilika za mogućnost sudjelovanja osoba s invaliditetom na izborima kao kandidata i birača na ovogodišnjim izborima za Europski parlament.

Na samom kraju Generalne skupštine, 12.svibnja. predstavljene su aktivnosti i rad EDF Foruma žena za prva osoba s invaliditetom, Odbora mladih EDF-a te rad Odbora UN o pravima osoba s invaliditetom. Također, prikazani su rezultati istraživanja vezanog za novu Strategiju EDF-a, kao i nacrt programa rada za 2025. godinu. Na Skupštini je sudjelovala delegacija SOIH-a.