Dopredsjednica SOIH-a sudjelovala na Konferenciji visoke razine „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“
23.09.2021.

Dopredsjednica SOIH-a sudjelovala na Konferenciji visoke razine „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“

Povodom obilježavanja 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organiziralo je Konferenciju visoke razine „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“, dana 22. rujna 2021. u Zagrebu.

Konferencija na kojoj je ispred SOIH-a sudjelovala dopredsjednica Marica Mirić okupila je visoke dužnosnike RH i predstavnice institucija EU, stručnjake i kreatore politika iz područja prevencije nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Konferenciju su otvorili predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, a uvodne govore održali su  ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica, glavna tajnica Vijeća Europe mr. sc. Marija Pejčinović Burić, povjerenica Europske komisije za ravnopravnost Helena Dalli i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Na Konferenciji je pitanje zaštite od nasilja nad ženama, osobito nasilja u obitelji u RH, u vrijeme pandemije COVID-19, postavljeno na najvišu razinu. Stručnjaci su upozorili kako je pandemija u društvo unijela nesigurnost, brojne izazove za reorganizaciju društva i dodatno utjecala na porast nasilja u obitelji diljem svijeta.

U okviru Nacionalne medijske Kampanje „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja” koju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provodi kroz Operativni programa “Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020.” financiran iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda izrađeni su video spotovi. Jedan od njih šalje najsnažniju moguću poruku, a to je da nasilje ne završava strašnim činom ubojstva već se i dalje nastavlja  dubokom ljudskom tragedijom, patnjom i boli onih koji ostaju. Kako bi svi oni koji čitaju ovaj tekst razumjeli zašto je više od pola sudionika u dvorani Hotela Westin nakon prikazanog video spota brisalo suze pogledajte sljedeću poveznicu kao snažno svjedočanstvo zašto moramo spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

 

Glavni cilj kampanje “#empatijasada – Za društvo bez nasilja” je senzibilizacija javnosti o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, važnosti prevencije nasilja, obveza prijavljivanja nasilja, te promocija besplatne 24-satne telefonske linije 116 006 kao dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtve.