DELEGACIJA SOIH-A U POSJETI EUROPSKOM PARLAMENTU
26.05.2023.

DELEGACIJA SOIH-A U POSJETI EUROPSKOM PARLAMENTU

Povodom održavanja Petog europskog parlamenta osoba s invaliditetom (EPPD) predstavnici delegacije Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) imali su jedinstvenu priliku sastati se s hrvatskim zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu.

Tijekom trajanja EPPD-a, dana 23. svibnja predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama sastao se s članom Kluba zastupnika Renew Europe Valterom Flegom. Sastanku se pridružila i predsjednica SOIH-a. Dana 24. travnja održani su zasebni susreti delegacije SOIH-a s članovima Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata Biljanom Borzan, Predragom Fredom Matićem i Romanom Jerković te članovima Kluba zastupnika Europske pučke stranke Karlom Resslerom, Tomislavom Sokolom, Željanom Zovko i Sunčanom Glavak.

U konstruktivnom i pozitivnom ozračju, predsjednica SOIH-a obratila se zastupnicima i zastupnicama kako bi se zahvalila na podršci sudjelovanju na EPPD-u i organizaciji putovanja. Naglasila je pozitivne pomake postignute u nekoliko zadnjih godina, a koji su doprinijeli izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, ali i izazove na rješavanju kojih treba sustavno i zajednički djelovati, posebice osiguranje pristupačnosti javnoga prijevoza u RH i uopće rješavanja pitanja prijevoza i za osobe bez invaliditeta. Istaknula je i značaj Manifesta EDF-a o europskim izborima 2024. usvojenog na 5. europskom parlamentu osoba s invaliditetom s ciljem usmjeravanja političkih programa kandidata za Europski parlament, buduće Europske komisije imenovane nakon izbora i svih relevantnih politika koje utječu na budućnost osoba s invaliditetom u Europi i šire. Zastupnici i zastupnice istaknuli su otvorenost za dijalog i jačanje suradnje u rješavanju pitanja koja se tiču osoba s invaliditetom. SOIH će Manifest dostaviti zastupnicama i zastupnicima koji su podržali sudjelovanje delegacije SOIH-a na EPPD-u i političkim strankama. Posebno je zamolila zastupnike da, prilikom izrade izbornih programa stranaka ispred kojih su izabrani, djeluju u cilju uključivanja sadržaja Manifesta, čime bi osobama s invaliditetom omogućili ostvarivanje prava da biraju i budu birani, ali i uključili pitanja invaliditeta u strateške smjernice izbornog programa. 

Za delegaciju SOIH-a tom je prilikom organiziran i posjet Kući europske povijesti, prvom muzeju, otvorenom u svibnju 2017., koji svojim postavom objedinjuje povijesti europskih država u zajedničku povijest Europe.

SOIH se najiskrenije zahvaljuje hrvatskim zastupnicima i zastupnicama u Europskom parlamentu koji su predstavnicima delegacije SOIH-a omogućili sudjelovanje na  EPPD-u, održanom dana 23. svibnja 2023. u organizaciji European Disability Forum-a (EDF) i Europskog parlamenta kao domaćina:

  • članovima Kluba zastupnika Europske pučke stranke Karlu Ressleru, Tomislavu Sokolu, Željani Zovko i Sunčani Glavak;
  • članovima Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata Biljani Borzan, Toninu Piculi, Predragu Fredu Matiću i Romani Jerković te
  • članu Kluba zastupnika Renew Europe Valteru Flegi.

Unatoč zamolbi za podršku sudjelovanju na EPPD-u, član kluba Europskih konzervativaca i reformista Ladislav Ilčić i nezavisni zastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić nisu se odazvali.

Također, veliko hvala Ivanu Matiću, asistentu zastupnika Tonina Picule i Darku Šaponji, asistentu zastupnika Predraga Freda Matića što su pružili iznimnu logističku podršku tijekom putovanja i boravka.

Manifest EDF-a o europskim izborima 2024. možete preuzeti na poveznici.