DANAS JE DAN RUŽIČASTIH MAJICA
23.02.2022.

DANAS JE DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i svake godine obilježava se posljednje srijede u veljači. 

Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj i prilika da se skrene pozornost na problem, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja.  Obilježava se u cijelom svijetu a sve je počelo 2007. u  Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio verbalno nasilje. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu identično obučeni kako bi mu iskazali  potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

 SOIH djeluje snažno osuđujući nasilje bilo koje vrste sa sloganom „Nasilje je smrt duše“ te nakon vrlo uspješne akcije Milijarda ustaje protiv rodno uvjetovanog nasilja obilježava i ovaj Dan pozivajući sve da obuku ružičaste majice ali pogledaju videozapis koji je u tu svrhu snimio Savez društava distrofičara Hrvatske te dobio snažnu potporu učenika i nastavnika.  Može se pogledati ovdje