22. rujna uspješno provedena Kampanja
25.09.2019.

22. rujna uspješno provedena Kampanja

8. Centar znanja u okviru Europskog tjedna mobilnosti u suradnji sa Središnjim državnim uredom i Povjerenikom za informiranje uspješno je proveo Kampanju za primjenu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora na Cvjetnom trgu.

            Način provođenja Kampanje i ciljeve predstavili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan te dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić.

            Kampanju su podržali te se okupljenima obratili saborska zastupnica Ljubica Lukačić te zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

            Nakon donošenja Direktive EU 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, RH je pristupila donošenju Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Zakon obvezuje na digitalnu pristupačnost tijela javnog sektora koja su navedena kao obvezna uskladiti programska rješenja sukladno standardima digitalne pristupačnosti.

            Protokol Kampanje sačinjen je kako bi predstavnici osoba s invaliditetom imali priliku najodgovornijim osobama u procesu donošenja i primjene Zakona neposredno iznijeti zahtjeve pojedinih skupina u odnosu na pristupačnost. Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Jadranka Krstić, članica predsjedništva Društva distrofičara Zagreb Bojana Trakoštanec te predstavnik Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir Damir Prevarek naglasili su što za pojedinu kategoriju osoba s invaliditetom znači digitalna pristupačnost i koliki je značaj dostupnosti i korištenja informacija u izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom.

            Aktivnost su popratili Hrvatska radiotelevizija, RTL televizija, Hrvatski radio, Radio Sljeme, Radio 92FM, Euroaktiv online portal, dnevne novine Novi list te Časopis Glas slijepih.

http://www.soih.hr/pdf/soih_editions/letak_-_digitalne_mreae.pdf

https://rdd.gov.hr/digitalna-pristupacnost-254/254