Prva konferencija žena s invaliditetom
27.04.2015.

Prva konferencija žena s invaliditetom

S ciljem spoznaje,  u različitim interesnim područjima kao što su zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanje, pristupačnost, nasilje, uključivanje u javni i politički život, poteškoća s kojima se žene s invaliditetom suočavaju u svakodnevnom životu te osnaživanja žena i pružanja podrške pri učinkovitom rješavanju poteškoća, u Zagrebu je, dana 16. i 17. svibnja u Hotelu Holiday, održana „Prva konferencija žena s invaliditetom“ o temi „Položaj žena s invaliditetom u RH“. Konferencija je održana u okviru aktivnosti trogodišnjeg Programa „Regionalni centri neovisnog življenja“ Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Snažnu podršku Konferenciji koja je okupila preko 50 članica SOIH – Mreže žena s invaliditetom i predstavnice saveza i udruga osoba s invaliditetom pružili su izaslanica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Ivanka Arambašić, savjetnica za pravna pitanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Martina Krnić, savjetnica u Vladinom uredu za ravnopravnost spolova Irena Sarta, koordinatorica za unapređenje programa za osobe s invaliditetom i osobe s rijetkim bolestima u Ministarstvu zdravlja Vesna Škulić, Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Marija Mustač, voditeljica odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom i predstavnica Mreže slijepih žena Hrvatske Hrvatskog saveza slijepih i Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.  

Konferenciju je vodila Gordana Jurčević, predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom koja je pozdravila sve prisutne i i izrazila zadovoljstvo brojem prisutnih. Skup su pozdravile i Irena Sarta u ime Helene Štimac Radin, ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Martina Krnić, u ime pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ivanka Arambašić u ime gradonačelnika Grada Zagreba i Iva Prpić u ime ministrice socijalne politike i mladih te zamolile da im se dostave Zaključci Konferencije kako bi ih se uvrstilo u strateške dokumente institucija koje predstavljaju.

Istraživanje o položaju žena s invaliditetom u Hrvatskoj koje je SOIH proveo 2009. godine prikazala je Gordana Jurčević, predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom istaknuvši potrebu za provođenjem novog istraživanja o položaju žena s invaliditetom u RH kako bi se prikupili cjeloviti relevantni podaci. Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom predstavila je izazove u politici i javnom djelovanju prema vlastitom dugogodišnjem iskustvu te je istaknula potrebu za većim uključivanjem žena s invaliditetom u politički i javni život. Kroz vlastita iskustva prikazala je sve teškoće koje se javljaju prilikom obavljanja važnih javnih dužnosti uključujući i naglasila specifične teškoće žena s invaliditetom. Osvrnula se i na predstojeće parlamentarne izbore te potrebu za uključivanje žena s invaliditetom u Hrvatski Sabor. Bivše zastupnice Ljubica Lukačić i Vesna Škulić su također iznijele vlastita iskustva iz vremena kada su bile zastupnice u Hrvatskom Saboru, posebno napominjući kako postoji diskriminacija osoba s invaliditetom u Hrvatskom Saboru i danas s obzirom da govornica u Hrvatskom Saboru, unatoč njihovim napomenama, nije pristupačna za osobe s invaliditetom.

Izazove u majčinstvu predstavila je Branka Mrzić Jagatić, predsjednica Udruge „RODA – Roditelji u akciji“ posebno napominjući kako su, kad su u pitanju žene s invaliditetom izazovi još veći.

Nakon izlaganja otvorena je iznimno značajna rasprava na kojoj su majke žene s  invaliditetom iznijele svoja iskustva majčinstva.

Martin Jelačić, stručni suradnik SOIH-a predstavio je zakonsku regulativu i strateške dokumente vezane uz zaštitu prava žena s invaliditetom posebno se osvrnuvši na odredbe Zakona o suzbijanju diskriminacije kao i na relevantne međunarodne propise.

Prvi dan Konferencije završen je paralelnim radionicama o položaju žena s invaliditetom u političkom i javnom životu, obrazovanju i zapošljavanju, položaju žena s invaliditetom u ruralnim sredinama, zdravstvenoj zaštiti i majčinstvu, dostupnosti i pristupačnosti te o nasilju nad ženama s invaliditetom.

Drugog dana Konferencije program je nastavila Marica Mirić, koordinatorica SOIH – Mreže žena s invaliditetom koja je dala osvrt na odredbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, ali i na Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) koju RH još uvijek nije ratificirala, a što se kontinuirano potiče kroz rad SOIH – Mreže žena s invaliditetom.

Predstavnici održanih radionica iznijeli su zaključke do kojih se došlo kroz zajednički rad, a koji će činiti dio Platforma SOIH – Mreže žena s invaliditetom koja će se izraditi kao rezultat Konferencije.

Iznimno uspješna i medijski popraćena Konferencija bila je poticaj mnogim mladim ženama s invaliditetom koje su postale dio Mreže i pred kojima je put jačanja i izgradnje za preuzimanje aktivne uloge u društvu.

Zaključci Konferencije, sadržani u Platformi SOIH-Mreže žena s invaliditetom poslužit će kao podloga pri donošenju nove Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom i Nacionalne politike za ravnopravnost spolova u područjima koja se odnose na žene s invaliditetom.