Kampanja 16 dana aktivizma
25.11.2015.

Kampanja 16 dana aktivizma

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH tradicionalno svake godine od 25. studenog - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja, preko 03. prosinca - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o problematici i potrebi sprječavanja nasilja nad ženama s invaliditetom provodi Kampanju „16 dana aktivizma“ protiv rodno uvjetovanog nasilja. SOIH će na konferenciji za medije u četvrtak 10. prosinca 2015. na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, s početkom u 12 sati povodom 3. prosinca – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predstaviti rezultate kampanje „16 dana aktivizma“ i Prijedlog Europskog zakona o pristupačnosti (European Accessibility Act - EAA), koji će omogućiti lakši pristup robama i uslugama te kompanijama na jedinstveno europsko tržište. Za osobe s invaliditetom to znači širu lepezu usluga po dostupnijoj cijeni. Uklanjanjem prepreka društvo postaje inkluzivnije, a boljim pristupom obrazovanju postiže se veća mogućnost zapošljavanja, a time i neovisnost i puno sudjelovanje u društvu.

Kampanja se petu godinu za redom provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Ove godine u Kampanju je uključeno 16 gradova u Republici Hrvatskoj. Nošenjem bijele vrpce na reverima muškarci simbolično pružaju podršku borbi protiv nasilja nad ženama, posebice djevojkama i ženama s invaliditetom te se ujedno i obvezuju kako neće počiniti, opravdavati ili prešutjeti nasilje. Posebna pozornost pridaje se mladićima u srednjim školama kako bi se među mladima potaknula razmišljanja o neopravdanosti svih vrsta nasilja pa tako i rodno uvjetovanog nasilja. Djeci predškolske dobi dijele se razglednice na kojoj piše 'Moj tata osuđuje nasilje! Zato potpisuje NE nasilju nad ženama', putem kojih se kod djece utječe na razvoj svijesti o štetnosti nasilničkog ponašanja od najranije životne dobi, a ujedno se potiče očeve da vlastitim primjerom kroz odgoj djeci usade svijest o ravnopravnosti spolova.

„Žene s invaliditetom su izložene višestrukom nasilju poput rodno uvjetovanog nasilja i nasilja na osnovi invaliditeta. Žene s invaliditetom žrtve nasilja su specifična skupina zbog višestrukih oblika diskriminacije koje doživljavaju poput socijalne isključenosti i nerijetko ekonomske ovisnosti o nasilniku“, izjavio je predsjednik SOIH-a, Zorislav Bobuš, dr.med. Prema podacima prikupljenim putem SOIH SOS telefona za žene žrtve nasilja (01/ 48 13 999), koji je počeo s radom 2007. godine, broj prijavljenih slučajeva nasilja u posljednje tri godine dvostruko je veći. „Teško je prosuditi radi li se tu o tome da su žene s invaliditetom osnažene za prijavu nasilja, ili je broj slučajeva drastično povećan“, dodao je predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš, dr.med.

Dana 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom, na poticaj Ujedinjenih naroda od 1992. godine. Cilj ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je inkluzija odnosno uključivanje i osnaživanje osoba s invaliditetom osobito osoba s nevidljivim vrstama invaliditeta u društvo i razvoj.

Konferenciju organizira SOIH, krovna organizacija osoba s invaliditetom po vrstama invaliditeta i roditelja ili skrbnika osoba s invaliditetom koje se ne mogu same zastupati koja se od svoga osnutka bavi unapređenjem kvalitete življenja osoba s invaliditetom. Mrežu SOIH-a čini petnaest nacionalnih saveza i OSVIT-a kao mreže zaštitnih radionica Hrvatske, putem kojih okuplja preko 250 lokalnih udruga osoba svih vrsta invaliditeta u cijeloj Republici Hrvatskoj, a kroz programe koje provodi sustavno djeluje u segmentu obrazovanja, zapošljavanja, socijalne skrbi i zdravstva. 

Program rada pogledajte OVDJE