Direktiva o web pristupačnosti
10.05.2016.

Direktiva o web pristupačnosti

EDF je srdačno pozdravio sporazum, postignut sinoć, između institucija Europske Unije (Europski parlament, Vijeće Europe i Europska komisija) o predloženoj Direktivi o web pristupačnosti. Direktiva je ključna prekretnica u postizanju inkluzivnog digitalnog društva u kojemu će 80 milijuna osoba s invaliditetom biti u mogućnosti sudjelovati na ravnopravnoj osnovi s ostalima. Javne web stranice i aplikacije ne bi više smjele isključivati nikoga.

EDF objavljuje vijest kako su temeljni zahtjevi i očekivanja  vezana uz  Direktivu, saslušana i uzeta u obzir, nadaju se prihvaćanju od strane Europskog parlamenta i Europske komisije kada završni tekst bude objavljen te brzoj i efikasnoj provedbi na nacionalnoj razini.

Ovakvo zakonodavstvo od velike je važnosti za osobe s invaliditetom u smislu pristupačnosti web stranica i mobilnih aplikacija svih tijela javnog sektora te elektroničkih dokumenata i multimedije. Direktiva uključuje i redoviti nadzor od strane država članica što je neophodno za uspjeh ovog zakonodavstva.