Kampanja 16 dana aktivizma
25.11.2016.

Kampanja 16 dana aktivizma

Imajući na umu da je broj ubijenih žena u RH tijekom 2016. nadmašio sve prethodne godine, da je broj prekršajnih prijava u stalnom porasti ali i da je broj prijava nasilja u obitelji i ostalih vrsta nasilja žena s invaliditetom na SOIH-SOS telefon za žene žrtve nasilja (0800 300 200) SOIH – Mreža žena s invaliditetom nastavlja šestu godinu provoditi Kampanju „16 dana ženskog aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“ koja započinje dana 25. studenog - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. prosinca Okruglim stolom „Nulta tolerancija prema nasilju“ na Međunarodni dan ljudskih prava. Provedbom programa Kampanje će se potaknuti muškarce i mladiće na sprječavanje nasilja nad ženama i djevojkama s invaliditetom.

Kampanja se provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Ove godine počinje na posebno svečan način stavljanjem bijele vrpce na revere saborskih zastupnika upravo 25. studenoga 2016.  kojom će prigodom saborska zastupnica Ljubica Lukačić tražiti stanku kako bi se obilježio Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama prigodnim obraćanjem saborskim zastupnicima i zastupnicama.

Na frekventnim mjestima u gradu dijelit će se bijele vrpce muškarcima, kao znak njihovog „NE NASILJU NAD ŽENAMA“ što će značiti njihovu odluku kako neće počiniti, opravdati ili prešutjeti nasilje nad ženama i djevojkama.

Povodom Kampanje predstavnici SOIH-a, u Zagrebu i ostalim gradovima u kojima će se Kampanja provoditi posjetit će srednje škole kako bi mladićima četvrtog razreda podijelili bijele vrpce, čije nošenje će biti podrška razvoju svijesti šire društvene zajednice, a istovremeno i znak njihovog „NE“ nasilju nad djevojkama i ženama posebice djevojkama i ženama s invaliditetom.

Predstavnici SOIH- Mreže žena s invaliditetom  posjetit će u gradovima dječje vrtiće te djeci podijeliti razglednice s porukom „Moj tata osuđuje nasilje! Zato potpisuje NE nasilju nad ženama“ putem koje se nastoji kod djece utjecati na razvoj svijesti o štetnosti nasilničkog ponašanja od najranije životne dobi te potaknuti očeve da vlastitim primjerom kroz odgoj djeci usade svijest o ravnopravnosti spolova.

Na završnom okruglom stolu donijet će se zaključci koji će se uputiti nadležnim tijelima vezano za nacionalne strategije, za rad pojedinih tijela te za nužnost ratifikacije Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja – Istambulske konvencije.