ZAJEDNO PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
16.02.2021.

ZAJEDNO PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

U parku Zrinjevac, u paviljonu obasjanim zubatim suncem dana 13. veljače prikupljeni su pokloni za žene u Glini, u okviru Kampanje Milijarda ustaje/One Billion Rising Solidarity koja je ove godine posvećena ženama koje su podnijele najveći teret borbe s korona virusom, radnicama u zdravstvu, onima koje su preživjele ekonomsko nasilje, trpe nasilje u na radnom mjestu ili u obitelji, ali i ženama koje svakodnevno brinu o svojoj zajednici –  pripremaju i dijele hranu, obilaze starije članove i beskućnike, pomažu izbjeglicama, podržavaju žene koje su preživjele nasilje.
U Hrvatskoj je Kampanja održana pod sloganom „Jače od potresa – Solidarno sa ženama Banovine“ s obzirom da je uz pandemiju, na lokalnoj razini život dodatno otežan potresom koji je odnio ljudske živote i razrušio Banovinu i sisački kraj. Potres je pokazao kako se teško živi u „zaboravljenom“ dijelu Hrvatske, ali istodobno i kakvu moć ima ljudska solidarnost.

Na samo Valentinovo u Gradskom parku u Glini održan je program u kojem su sudjelovale književnice Adrijana Kos Lajtman, Evelina Rudan, Lana Derkač, Mihaela Gašpar, Romana Brolih, Vanda Mikšić i Zrinka Posavec; glumci Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Vili Matula; redatelj Miran Kurspahić koji je ujedno i vodio cijeli događaj, te književnik Bruno Šimleša. Na događanju su sudjelovali i KUD Glinska tamburica i KUD Moslavec te Božica Papes koja je donirala staro sjeme cvijeća. Ženama iz sisačko-moslavačkog kraja podijeljeni su paketi koje su za njih pripremile žene iz Zagreba, članice sindikata, ženskih udruga i mnoge druge žene, ali i muškarci. 
Veliko srce pokazao je i SOIH koji je za tu prigodu pripremio nekoliko paketa koje je dopredsjednica SOIH-a sa svojom „malom pomoćnicom“ predala na Zrinjevcu.