Usavršavanje u okviru Projekta SUZI: „Predavanja su bila jako poučna!“
28.04.2021.

Usavršavanje u okviru Projekta SUZI: „Predavanja su bila jako poučna!“

Gospođa Kornelia, već više od šest mjeseci, kontinuirano pruža uslugu pomoći u kući za pet krajnjih korisnika. Zaposlena je na Projektu „Socijalno se uključi i zaposli – SUZI“,  čiji je nositelj Grad Zagreb, a SOIH jedna od partnerskih organizacija.

Gospođa Kornelia dobila je mogućnost, u okviru Projekta, usavršavati se za jedno od deficitarnih zanimanja na tržištu rada te na taj način poboljšati svoje kompetencije.

U ovom razgovoru gđa Kornelia otkriva svoje iskustvo s programom usavršavanja koji se zaposlenim ženama nudi kroz Projekt SUZI.

Što je za Vas značila mogućnost usavršavanja u sklopu Projekta?

Gđa Kornelia: Meni je to jako puno pomoglo u poslu. Naučila sam puno u zdravstvenom smislu, što trebam raditi u kojim situacijama. Predavanja su bila jako poučna! Uglavnom jako dobro iskustvo, i meni privatno i što se tiče Projekta. Svakome bih preporučila.

Za koje ste se zanimanje usavršavali?

Gđa Kornelia: Ja sam izabrala usavršavanje za gerontodomaćicu. U okviru toga položila sam uspješno sve ispite. I to je to!

Koje ste predznanje imali za zanimanje gerontodomaćice?

Gđa Kornelia: Više je usput došlo znanje. Raditi s osobama starije životne dobi ipak je nešto drugačije nego raditi s mlađima. Steknete puno iskustva s njima. Recimo kako se ophoditi, što oni žele, o čemu pričaju, što ih zanima, kako pomoći ako se nešto dogodi i slično.

Koje su najvažnije vještine koje ste naučili na usavršavanju?

Gđa Kornelia: Najvažnija vještina je svakako kako slušati krajnje korisnike. Napravite za njih ono što njima treba. Recimo, netko treba uslugu kupnje namirnica u dućanu, drugi trebaju samo razgovor nakon šetnje, a neki više trebaju zdravstvenu skrb, kao npr. odlazak u ljekarnu, pratnja do doktora, pomoć u korištenju ortopedskih pomagala i slično. Ili pospremanje. Uglavnom, znati slušati i svakome se prilagoditi,  jer svi mi imamo različite potrebe.

Jeste li već imali mogućnost koristiti u radu neke od stečenih vještina?

Gđa Kornelia: Svakako. Što se tiče znanja vezanog uz zdravstvene teme koje smo stekli na ovom usavršavanju. Meni to jako puno znači što sam naučila kako reagirati u kriznim situacijama, ako slučajno dođe do moždanog udara. Sada znam što trebam napraviti prije dolaska hitne pomoći. I druge vještine, što se psihološke strane tiče. Puno mi je pomoglo.