SOIH PREDSTAVLJEN U EMISIJI „ISTI SMO“
08.03.2021.

SOIH PREDSTAVLJEN U EMISIJI „ISTI SMO“

Dopredsjednica SOIH-a u emisiji „Isti smo“ televizije Z1 emitiranoj dana 4. ožujka predstavila je viziju i perspektive SOIH-a kao krovne organizacije osoba s invaliditetom. Osvrnula se na uslugu osobne asistencije koja izravno doprinosi poboljšanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom i za koju pokret osoba s invaliditetom dugi niz godina zagovara donošenje kvalitetnog sustavnog zakonskog okvira. Posebno je predstavila ulogu SOIH-a kao edukatora u okviru usluge osobne asistencije što doprinosi održavanju standarda kvalitete usluge.

Predstavljeni su europski projekti koje SOIH trenutno provodi. Nositelj je projekta Platforma 50+ kojega provodi u partnerstvu s 11 saveza udruga osoba s invaliditetom i Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu dok je Posredničko tijelo razine 1 Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a Posredničko tijelo razine 2 Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Kroz projekt „Socijalno se uključi i zaposli - SUZI“ SOIH kao partner Gradu Zagrebu zapošljava 10 žena u cilju pružanja usluga skrbi u kućanstvu za 50 osoba s invaliditetom kojima je takva usluga potrebna, nije osigurana iz sredstava državnog proračuna ili drugog javnog izvora.

Kao iznimno vrijedan, istaknut je projekt financiran sredstvima MROMSP „Nasilju NE i NE – 2“ u okviru kojega se ženama s invaliditetom žrtvama obiteljskog nasilja pruža podrška putem SOIH – SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja te je Marica Mirić, u ozračju obilježavanja 8. ožujka – Međunarodnog dana žena, izrazila vjeru u ostvarivanje ženskih prava i ravnopravnosti i pozvala žene s invaliditetom da se u slučaju nasilja obrate na besplatan telefon 0800 300 200.

Dopredsjednica SOIH-a je u emisiji koja je zamišljena kao medijski prostor kroz koji osobe s invaliditetom i predstavnici reprezentativnih udruga osoba s invaliditetom mogu progovarati o izazovima, uspjesima i podvizima, ali i osvještavati javnost o brojnim područjima u kojima još za to postoji potreba, ugostila Slobodana Marinkovića, stručnog suradnika Saveza društava distrofičara Hrvatske i Frana Vuljanića, stručnog suradnika Društva distrofičara Zagreb koji su govorili o projektima i aktivnostima organizacija koje predstavljaju.

Cijelu emisiju možete pogledati na YouTube kanalu.