SOIH – Foruma virtualnog učenja o KPOSI - „Je li osobama s invaliditetom primjereno stanovanje u Republici Hrvatskoj lutrija?“
29.10.2021.

SOIH – Foruma virtualnog učenja o KPOSI - „Je li osobama s invaliditetom primjereno stanovanje u Republici Hrvatskoj lutrija?“

Pokret osoba s invaliditetom dugi niz godina bezuspješno kod nadležnog ministarstva zagovara inicijativu za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju. Kroz sve to vrijeme u pojedinim gradovima sporadično se rješavaju pitanja stanovanja određenog broja osoba s invaliditetom ponekad dodjelom prilagođenog stana, a najčešće djelomično prilagođenog ili neprilagođenog. Uz to osobe s invaliditetom uglavnom nemaju priliku unajmiti odgovarajući stan zbog postojećih predrasuda. Kako je cijena stanova zadnjih godina rapidno rasla najveći broj osoba s invaliditetom ne može si priuštiti stan po tržišnoj cijeni, a to ne može niti velik broj građana Republike Hrvatske kao što su mladi, starije osobe i ostale ranjive skupine.

8. centar znanja zagovara osiguravanje dovoljnog broja primjerenih i pristupačnih socijalnih stanova za zadovoljavanje stambenih potreba svih pojedinaca i skupina koji si stanovanje ne mogu osigurati po tržišnim uvjetima. Također, poziva Vladu RH, regionalne i lokalne vlasti da prepoznaju, podrže i financiraju stambena rješenja za osiguravanje tržišnog i socijalnog stanovanja.

Kako bi predstavnike udruga i saveza osoba s invaliditetom i partnere upoznali s Kampanjom SOIH je u ime 8. Centra znanja, a u okviru SOIH - Foruma virtualnog učenja o Konvenciji dana 27. listopada održao online edukaciju pod nazivom „Je li osobama s invaliditetom primjereno stanovanje u Republici Hrvatskoj lutrija?“. Edukacija je okupila oko 80 sudionika - predstavnika saveza i udruga osoba s invaliditetom, a aktivno je sudjelovao je i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

               Edukaciju je provela dopredsjednica SOIH-a koja je istaknula što je to socijalno stanovanje, kako je ono uređeno u RH, pojedinim zemljama Europske unije te zemljama Jugoistočne Europe. Također, istaknula je što je, vezano za socijalno stanovanje kao važan segment socijalne politike, naglašeno u pojedinim dokumentima Europske unije.

               Nakon održane edukacije povedena je iznimno konstruktivna rasprava u kojoj su sudionici podržali inicijativu 8. centra znanja kao hvalevrijednu i također istaknuli nužnost ostvarivanja cilja Kampanje - donošenje odgovarajućeg pravnog okvira socijalnog stanovanja u Republici Hrvatskoj.

U studenom će 8. centar znanja u okviru Kampanje organizirati Panel raspravu s predstavnicima vlasti i akademske zajednice, stručnjacima u području stambene politike te predstavnicima nacionalnih organizacija osoba s invaliditetom iz zemalja jugoistočne Europe, a 3. prosinca obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom održavanjem Tiskovne konferencije na kojoj će se predstaviti Pozicijski tekst o socijalnom stanovanju.