Sastanak s Diane Kingston
27.10.2015.

Sastanak s Diane Kingston

Članica UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom Diane Kingston koja je ujedno i zadužena za praćenje provođenja hitnih preporuka vezanih za  članak 15. i članak. 17., koje Republika Hrvatska treba provesti do travnja sljedeće godine, održala je sastanak s predstavnicima organizacija osoba s invaliditetom dana 26. listopada 2015. godine.  

Sastanak je otvorila i visoku gošću sa suradnicima pozdravila, Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a potom je Diane Kingston predstavila sebe i svoj dosadašnji rad u kojemu su osobe s invaliditetom na prvom mjestu.

Skup je moderirala Marica Mirić i u dvosatnom razgovoru postavljena su brojna pitanja na koja je Diane Kingston dala odgovore. Poruke koje je uputila sudionicima skupa su da se djeluje zajednički i prikupi baza podataka za pojedina neriješena pitanja te da se u slučaju direktnog kršenja prava nakon što se iscrpe domaći instrumenti upute predstavke Odboru UN za prava osoba s invaliditetom sukladno Fakultativnom protokolu ili Europskom sudu za ljudska prava. Naglasila je kako su Preporuke  Odbora UN snažan alat u rukama osoba s invaliditetom koje kontinuirano trebaju pratiti njihovu primjenu te kako je važna suradnja s drugim organizacijama civilnoga društva, a posebno suradnja s European Disability Forumom te uputila na članak 37. u kojemu je omogućen Capacity Building za vlade kao tehnička pomoć u pojedinim područjima. Istaknula je kako se upravo priprema Opći komentar Odbora UN za članak 19. koji će Odbor usvajati u travnju sljedeće godine te je moguće neka istaknuta pitanja uputiti Odboru radi uvrštavanja u Opći komentar.

Ratmir Džanić i Martin Jelačić na sastanku su predstavljali SOIH.