Peti europski parlament osoba s invaliditetom
22.05.2023.

Peti europski parlament osoba s invaliditetom

Peti europski parlament osoba s invaliditetom održat će se u Briselu 23. svibnja u vremenu od 9:00 do 18:30 sati prema srednjoeuropskom ljetnom vremenu. Okupit će oko 600 sudionika, među kojima i predstavnike Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH. Program će se sastojati od tri različite sesije, od kojih će svaka uključivati plenarnu raspravu.

Otvaranje Parlamenta održat će Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta i Yannis Vardakastanis, predsjednik Europskog foruma osoba s invaliditetom (EDF). Također se očekuje prisutnost govornika na visokoj razini, kao što su Vera Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, Helena Dalli, europska povjerenica za jednakost i Janez Lenarčič, europski povjerenik za upravljanje kriznim situacijama.

Tijekom Parlamenta, u svjetlu nadolazećih europskih izbora 2024., izaslanici će izglasati Manifest EDF-a o europskim izborima 2024., dokument donesen s ciljem usmjeravanja političkih programa kandidata za Europski parlament, budućih članova Europske komisije imenovanih nakon izbora i svih relevantnih politika koje utječu na budućnost osoba s invaliditetom u Europi i šire.

Peti. europski parlament osoba s invaliditetom prenosit će se uživo u pristupačnom formatu putem multimedijskog centra Europskog parlamenta (https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/5th-european-parliament-of-persons-with-disabilities_20230523-0900-SPECIAL-OTHER), a prijenos uživo počinje u 9:30 sati po srednjoeuropskom ljetnom vremenu.