Osobe s invaliditetom zapošljive
13.10.2020.

Osobe s invaliditetom zapošljive

Novi Zakon profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom snažno je potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje je nekoliko godina imalo tendenciju rasta. Međutim, iz Izvješća pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uočava se kako je u odnosu na 2018., u 2019. godini zaposleno 12,7% manje osoba s invaliditetom.

Zasigurno će zbog koronavirusa taj postotak u Izvješću za 2020. godinu biti i znatno veći. Apeliramo da situacija izazvana virusom COVID-19 ne smije biti prepreka zapošljavanju osoba s osoba s invaliditetom s obzirom na to da se u tim uvjetima posebice aspektira rad od kuće.

Za ne uključivanje osoba s invaliditetom u područja rada na otvorenom tržištu poslodavcima su vrlo često uzroci strah, predrasude, stereotipi i nepoznavanje radnih potencijala osoba s invaliditetom. SOIH još jednom, putem filma “Um iznad predrasuda”, želi istaknuti perspektivu zapošljavanja osoba s invaliditetom kojoj značajan doprinos daje različitost i time potaknuti njihovo zapošljavanje. Film „Um iznad predrasuda“ pogledajte na poveznici.