MEĐUNARODNI DAN ŽENA
08.03.2021.

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Svim ženama, a osobito ženama s invaliditetom, sretan 8. ožujak – Međunarodni dan žena želi Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a sa suradnicima.

Ističemo da ovogodišnja tema 8. ožujka – Međunarodnog dana žena "Žene liderice: Postizanje jednake budućnosti u svijetu COVID-19" slavi ogromne napore žena i djevojaka širom svijeta u oblikovanju ravnopravnije budućnosti i oporavka od pandemije COVID-19 te naglašava preostale postojeće jazove. Žene su na čelu bitke protiv COVID-19 i na prvoj crti obrane kao zdravstvene djelatnice, njegovateljice, znanstvenice, inovatorice, organizatorice u zajednicama i kao neke od najuzornijih i najučinkovitijih nacionalnih liderica u borbi protiv pandemije, iako su na globalnoj razini za svoj posao plaćene manje od svojih muških kolega.

Unatoč trenutno teškom ozračju za svijet i za ravnopravnost spolova obojenom pandemijom, obilježavanje Međunarodnog dana žena predstavlja savršen trenutak za postizanje ključnih promjena s ciljem unapređenja položaja žena i djevojaka u društvu, a osobito žena i djevojaka s invaliditetom. Danas žene pružaju različita iskustva, perspektive i vještine, prednjače u raznolikim i inkluzivnim pokretima za socijalnu pravdu, klimatske promjene i jednakost u svim dijelovima svijeta te daju nezamjenjiv doprinos odlukama, politikama i zakonima u cilju općeg boljitka.

Žene širom svijeta žele i zaslužuju jednaku budućnost bez stigme, stereotipa i nasilja, koja je održiva, mirna, s jednakim pravima i mogućnostima za sve. Potpuno i učinkovito sudjelovanje i liderstvo žena u svim područjima života pokreće napredak svih, stoga je potrebno osigurati žensku zastupljenost koja odražava sve žene i djevojke u svoj njihovoj raznolikosti i sposobnostima te u svim kulturnim, socijalnim, ekonomskim i političkim situacijama.