JOŠ JEDAN VELIKI USPJEH SABORSKE ZASTUPNICE LJUBICE LUKAČIĆ
02.06.2022.

JOŠ JEDAN VELIKI USPJEH SABORSKE ZASTUPNICE LJUBICE LUKAČIĆ

Nakon Zakona o socijalnoj skrbi u kojem je po prvi put amandmanom saborske zastupnice Ljubice Lukačić ukinut dohodovni i imovinski cenzus na osobnu invalidninu, na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 26. svibnja 2022. godine prihvaćena su dva amandmana od kojih je jedan na rebalans proračuna, a drugi na Konačni prijedlog zakona o Registru osoba s invaliditetom. Hvala Ljubici i iskrene čestitke!

Naime, amandman saborske zastupnice na rebalans državnog proračuna za 2022. godinu bio je zahtjev da se osigura dodatnih 15 milijuna kuna za Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama čija je realizacija u tijeku nakon dugih godina zagovaračkog aktivizma Mande Knežević, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i udruge Spinalne ozljede Zagreb. Time je udjel Republike Hrvatske povećan na 27.047.076 kuna, dok je ostatak sredstava osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 83 milijuna kuna.

Drugi amandman saborska zastupnica Ljubica Lukačić podnijela je na Konačni prijedlog zakona o Registru osoba s invaliditetom u kojem je iznimno važno postignuće da će potvrda o upisu u Registar osoba s invaliditetom imati podatke iz kojih će se vidjeti status osobe s invaliditetom.