Izvješće o radu POSI za 2019. godinu predstavljeno u Hrvatskom saboru
12.10.2020.

Izvješće o radu POSI za 2019. godinu predstavljeno u Hrvatskom saboru

Već dvanaestu godinu pravobraniteljica za osobe s invaliditetom podnosi Izvješću o radu, tj. o unapređenju prava osoba s invaliditetom Hrvatskom saboru. O Izvješću su kao i svake godine raspravljali saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo.

Pravobraniteljica je zastupnicima u Hrvatskom saboru Izvješće predstavila dana 9. listopada 2020. istaknuvši da su učinjeni neznatni kvalitativni pomaci u unapređenju politika za osobe s invaliditetom, te kako je vidljiv nedostatak sustavnih rješenja za posebne kategorije kao što su osobe s mentalnim i intelektualnim oštećenjima, osobe s autizmom, roditelji s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju najranije dobi. Cjelovito Izvješće možete pročitati na poveznici.

Emocionalni istup pravobraniteljice, uzrokovan suosjećanjem s osobama s invaliditetom u najtežem položaju, izazvao je punu pozornost medija i šire društvene javnosti te očekujemo da će to biti novi poticaj za potpunu valorizaciju Izvješća koje je puno snažnih preporuka i potaknuti donošenje propisa koje uz pravobraniteljicu pokret osoba s invaliditetom zagovara godinama.