IN MEMORIAM - ZORISLAV BOBUŠ 2022. - 2023.
22.07.2023.

IN MEMORIAM - ZORISLAV BOBUŠ 2022. - 2023.

Dragi predsjedniče, 22. je srpnja tužan dan za sve nas tvoje bliske suradnike, ali i tužan dan za pokret osoba s invaliditetom i brojne osobe iz kruga onih s kojima si blisko surađivao.

U nevjerici bilježimo datum koji je samo jedan od onih u kalendaru, a proteklo je već godinu dana kako nisi s nama. No da jesi, bio bi jako ponosan. Ostvarili smo nekoliko tvojih snova, nekoliko tvojih vizija, tvoju misiju da pokret osoba s invaliditetom ipak bude sustavno financiran.

Ti i Mandica zajedno s nama slavili bi najveću pobjedu u neovisnom življenju osoba s invaliditetom, a to je Zakon o osobnoj asistenciji. Nikada ništa više neće biti isto, nikada nitko neće zaustaviti ideju, čije je sazrelo vrijeme i nitko ne može u našim srcima izbrisati ljubav za vaša dobra djela i vašu nesebičnost.

No, to nije sve. Želimo ti reći da je Zakon o registru osoba s invaliditetom doživio svoje humano lice - koristi  podatke iz svih sustava i dobiva se potvrda o invaliditetu, na čemu ste ti i  Ljubica dugo inzistirali.

Tvoj model u ostvarenju Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom zaživio je i kroz ukidanje dohodovnog i imovinskog cenzusa, a utemeljenje ima u Zakonu o socijalnoj skrbi.

Aktualno, radimo na donošenju Nacrta Zakona o inkluzivnom dodatku, vođeni tvojom idejom  o njegovoj dobrobiti za osobe invaliditetom.

Dragi naš doktore, ne prođe ni jedan skup na kojem ne evociramo uspomene na tebe i na tvoja velika djela. Posebno na doprinos primijeni socijalnog modela invaliditeta u Hrvatskoj, a potom i modela ljudskih prava kako je to definirala Konvencija.

I ovog smo dana opet u Rovinju iz kojeg si krenuo u pulsku bolnicu, a potom do Zagreba na svoj vječni počinak.

Tvoj duh i tvoja snažna energija ujedinjuje nas u ostvarenju svih politika invaliditeta koje si promicao i tvojih vizija.