IN MEMORIAM JOSIP PETRAČ
28.12.2020.

IN MEMORIAM JOSIP PETRAČ

SOIH je u kratkom vremenu ostao bez još jednog iznimno zaslužnog člana Predsjedništva – našeg Jože. Teško je prihvatiti rastanak poslije toliko godina uspješne i prijateljske suradnje. Veselilo nas je kroz godine što je pobjeđivao zahvate na bolesnom srcu, očnim kapcima i druge, ali na žalost sad je korona bila jača i pobijedila. Kao uspješan vježbenik mesarske struke Joža je ubrzo napredovao do kadrovika u Mesnoj industriji Sljeme. Tu je imao priliku upoznati opasnosti koje rezultiraju povredama, bolestima pa i invaliditetom zaposlenih. Te spoznaje motivirale su ga da se nakon osobnog stradanja aktivno uključi u pokret osoba s invaliditetom. Neizmjeran doprinos dao je unapređenju rada Udruge invalida rada Zagreb, a potom Hrvatskog saveza udruga invalida rada - HSUIR  kroz čije je djelovanje osnovao udruge u dijelovima RH gdje nisu postojale. Uspješnost djelovanja i rezultati doveli su ga do mjesta dopredsjednika SOIH-a. Također je kao predsjednik HSUIR-a bio član Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom. Zahvaljujući uspješnosti u radu i poznavanju problematike što je oplemenjeno kroz aktivno članstvo u FIMITIC-u (Europskoj organizaciji osoba s tjelesnim invaliditetom) Joža je HSUIR postavio visoko na ljestvici europskih organizacija toga tipa. Ponosni smo što smo ga jednoglasno predložili za zastupnika u Skupštini Grada Zagreba gdje je svojim višegodišnjim djelovanjem unaprijedio položaj osoba s invaliditetom, ali i osigurao prostore za rad gradske i hrvatske organizacije invalida rada. Na njegovu inicijativu osnovan je Savez za sport i rekreaciju invalida rada (1964.), čiji je bio i dopredsjednik, od 1990. - 1994. godine. Na polju sportskih aktivnosti bio je uspješnik, a kasnije izbornik i trener reprezentacije Hrvatske u sjedećoj odbojci za osobe s invaliditetom.

Kao dugogodišnji predsjednik Hrvatskog saveza invalida rada ostvario je značajne rezultate i za to dobio brojna priznanja - Nagradu Grada Zagreba, 2018. godine; Državnu nagradu za humanitarni rad u kategoriji Nagrada za životno djelo, 2018. godine; odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, godine 2019. te brojna druga priznanja i zahvale.

Djelujući kao dopredsjednik SOIH-a posjetio je gotovo sve kontinente u ulozi člana Međunarodne organizacije osoba s invaliditetom (Disabled People's International - DPI).

Dragi naš Joža uvijek ćemo te pamtiti kao pravog prijatelja i suradnika. Pamtit ćemo i tvoju upornost jer nikada nisi prestao djelovati na unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom bez obzira na tvoj teški invaliditet i bolesti koje su te zadnjih godina pratile.

Počivaj u miru.