EDF uputio otvoreno pismo institucijama EU
03.09.2015.

EDF uputio otvoreno pismo institucijama EU

Svjedočeći nehumanom načinu na koji se tretira izbjeglice i migrante koji traže sigurnost u Europi, EDF je uputio otvoreno pismo Predsjedniku Europskoga Vijeća, Donaldu Tusku, Predsjedniku Europske komisije, Jean-Claudeu Junckeru, Predsjedniku Europskog parlamenta, Martinu Schultzu, i Povjereniku za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, Dimitrisu Avramopoulosu. U pismu EDF poziva institucije Europske unije na donošenje sveobuhvatne migracijske politike temeljene na ljudskim pravima:

Europski forum osoba s invaliditetom (EDF) poziva EU na humani odgovor na ono što se trenutno opisuje kao Europska migracijska kriza. Temeljne vrijednosti EU sada su na ispitu i EU mora donijeti sveobuhvatnu migracijsku politiku temeljenu na ljudskim pravima.

Trenutno svjedočimo ad hoc pristupu. Države članice rješavaju pitanje izbjeglica i migranata koji tragaju za sigurnim životom u EU podizanjem ograda, nasiljem, uključujući suzavac, pritvor, uskratom skloništa, hrane, vode, te promoviranjem negativnog stava prema izbjeglicama. To nije EU koja se temelji na vrijednostima ljudskih prava i dostojanstvu.

EDF poziva EU i države članice da budu svjesne stvarnih potreba obitelji koje putuju s djecom, osoba s invaliditetom, maloljetnika bez pratnje. Njih se sada tretira na način za koji nema opravdanja.

Predsjednik EDF-a, Yannis Vardakastanis, istaknuo je činjenicu koju brojni novinari ignoriraju, kao i brojni glasnogovornici vlada: „Osobe koje sada ulaze u EU, riskirajući svoje živote na moru, te koje su izložene trgovcima robljem i izrabljivanju, ljudska su bića s pravima. Kada dehumaniziramo ljude i uskraćujemo njihova prava, činimo Europu gorim mjestom za sve svoje građane. Pozivamo europske vođe da osiguraju usvajanje smislenog modela u kojemu će se u potpunosti ogledati vrijednosti ljudskih prava i dostojanstva“.

Preuzeto s www.edf-fpgh.org