SOIH-FORUM VIRTUALNOG UČENJA O KPOSI - ICT-AAC programska rješenja za komunikaciju i edukaciju
21.09.2021.

SOIH-FORUM VIRTUALNOG UČENJA O KPOSI - ICT-AAC programska rješenja za komunikaciju i edukaciju

Nakon provedene edukacije o članku 19. KPOSI – Neovisno življenje i uključenost u zajednicu i zahtjeva sudionika da se asistivne tehnologije o kojima je govorila predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Dinka Vuković prikažu u cilju poticanja većeg broja korisnika na korištenje istih, SOIH je dana 9. rujna, u okviru SOIH – Foruma virtualnog učenja o KPOSI, proveo edukaciju „ICT-AAC programska rješenja za komunikaciju i edukaciju“.

Edukaciju su s ciljem predstavljanja asistivnih tehnologija kao snažne potpore neovisnom življenju provele prof. dr. sc. Željka Car, Zavod za telekomunikaciju, Fakultet elektrotehnike i računarstva i izv. prof. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša, Odsjek za logopediju, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Primjenu asistivnih tehnologija u svakodnevnom životu djece s teškoćama u razvoju prikazale su Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom i Nadica Bjelčić, predsjednica Udruge roditelja djece s oštećenjem vida i dodatnim poteškoćama u razvoju „OKO“.

Edukacija je okupila 54 sudionika koji su prepoznali važnost razvijenih aplikacija za edukaciju i komunikaciju u radu s djecom s teškoćama u razvoju, ali istaknuto je da takve aplikacije koriste i djeci urednog razvoja.

Na projektu ICT-AAC razvijen je cijeli niz aplikacija koje se koriste u radu s djecom mlađe predškolske dobi sa složenim komunikacijskim potrebama, u radu s odraslim osobama nakon traumatskih ozljeda mozga i cerebrovaskularnog inzulta, ali i za rad s djecom starije predškolske i mlađe školske dobi kod usvajanja vještina koje prethode čitanju, pisanju i računanju. 

Svi zainteresirani za korištenje aplikacija mogu ih besplatno koristiti putem sljedeće  poveznice.